Пчеларите от Добруджа регистрират търговска кооперация

Пчеларите от Добруджа регистрират търговска кооперация

Как пчеларите да реализират продукцията по-ефикасно и чрез какви европейски средства могат да финансират дейността си, стана ясно на среща в град Каварна.Форумът, организиран от Областния информационен центъра (ОИЦ) в Добрич и Областния пчеларски съюз „Добруджа”, събра стопани пчелари от трите крайморски общини Балчик, Шабла и Каварна.

Интерес предизвика подмярка 16.4 за създаване на къси вериги на доставки и развитие на местни пазари, която предстои да бъде отворена. За да може да се възползва от европейско финансиране, Областният пчеларски съюз „Добруджа” работи в момента по регистрирането на кооперация. „По този начин ще можем да упражняваме търговска дейност, тъй като ние сме сдружение с нестопанска цел.’

Чрез кооперацията ще можем да предлагаме мед и пчелни продукти, да търсим партньори у нас и в чужбина, тъй като особено навън се говори за количества при сключване на сделките”, разясни Добрин Добрев, председател на съюза.

Чрез търговската кооперация пчеларите ще могат да кандидатстват както за европейско финансиране по програми, така и да участват в национални и международни изложения. След регистриране на търговското дружество, от Областния пчеларски съюз планират изграждане на склад, който да бе регистриран като митнически и лицензиран от ветеринарните служби.

На срещата в Каварна бяха разяснени възможностите, които предоставя подмярка 16.4. Освен създаването и развитието на местни пазари, финансово ще се подпомагат и късите вериги на доставки.

Това са доставки, които включват не повече от един посредник между пчеларя и потребителя. С термина „местен пазар” са обозначени тези, които са в радиус от 75 км от мястото на произход на продуктите. Допустими кандидати са организации на земеделски стопани, малки предприятия или търговци на дребно, които работят в обхвата на къса верига на доставка или на местен пазар.

Подмярка 6.3 за подпомагане на малки стопанства също беше във фокуса на срещата в Каварна. По нея могат да кандидатстват земеделски стопани, отглеждащи от 32 до 125 пчелни семейства. Безвъзмездната финансова помощ е в левовата равностойност на 15 000 евро и ще се изплаща на два транша, поясниха експертите. След одобряване на проектното предложение пчеларят може да получи до 10 000 евро, а останалите 5 000 евро – след проверка на изпълнението на бизнес плана. Очаква се приемът на проекти да стартира през май 2019 г.

Източник: www.fermer.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder