Над 3000 домакинства в град Монтана ще бъдат включени в проектите за подмяна на отоплителните инсталации

Над 3000 домакинства в град Монтана ще бъдат включени в проектите за подмяна на отоплителните инсталации

Над 3000 домакинства в град Монтана ще бъдат включени в проектите за подмяна на отоплителните инсталации. Това ще стане през следващите 4 години и половина.

„Монтана е един от трите града в България, заедно със София и Бургас, които работят по два  проекта за подобряване на качеството на въздуха – „Лайф” и големия проект по оперативна програма „Околна среда”. Вчера подписахме договора по втория с министър Нено Димов.”, каза кметът Златко Живков.

„Лайф” се финансира директно от Брюксел и общината има ангажимент за съфинансиране. Общата стойност е около 900 000 евро. По втория проект инвестицията е 10,7 милиона лв. и помощта е  безвъзмездна.

По „Лайф” 500 домакинства в Монтана, които ползват за отоплението си твърдо гориво, ще получат напълно безплатно екосистеми системи топло.

По проекта на програма „Околна среда” между 2500 и 3000 семейства ще подменят печките на дърва с климатици, природен газ или пелети.

„Заявленията за намерение за участие в програмите ще се подават от 8 април в стая 102 на общинската администрация. За да бъдат одобрени домакинствата трябва да отговарят на определени условия, като едното от тях е да нямат задължения за данък сгради и такса смет за последните 5 години.”, подчерта Живков.

Данните на експертите показват, че над 50 на сто от домакинствата в град Монтана се топлят през студените дни с твърдо гориво. То е и най-големият замърсител на атмосферния въздух в града. На второ място са старите автомобили, а на трето промишлените предприятия.

Източник:Конкурент

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder