Обмисля се възможност до 2023 г. бъдещите пенсионери да избират по коя методика да се изчислява пенсията им

Обмисля се възможност до 2023 г. бъдещите пенсионери да избират по коя методика да се изчислява пенсията им

Обмисля се въвеждането на преходен период до началото на 2023 г., в рамките на който бъдещите пенсионери ще могат да избират дали да се пенсионират по старата или по новата методика. Това стана известно от думите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти в парламента.
„Правим разчети със съдействието на НОИ и подготовка на конкретни текстове за изменение в кодекса. Говоря за преходна разпоредба, с която да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране при изчисляване на индивидуалния коефициент да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат“, каза Петков. Той уточни, че такава промяна ще даде възможност на хората при заявление за пенсиониране да поискат пенсията им да бъде изчислена и по старата методика, която действаше до края на 2018 г. Петков посочи, че разчетите се правят в рамките на средносрочната бюджетна прогноза и затова преходният период ще е до началото на 2023 г.
Същевременно ще се даде възможност със следваща алинея на лицата, които са подали заявление или на които е отпусната пенсия по новия ред, в 6-месечен срок от приемането на тази поправка да могат да поискат пенсията им да бъде изчислена по стария ред, уточни Петков.
Никой няма да бъде ощетен, подчерта министърът. Ако бъде подкрепена тази промяна, по-голямата част от бъдещите пенсионери ще бъдат благоприятно засегнати от промените в пенсионната формула, а за друга част от тях промените ще бъдат неутрални, т.е. те ще могат да се пенсионират по реда, който беше досега, обясни той. Тази промяна няма никакво отношение към настоящите пенсионери, допълни Петков.
Вероятно през 2023 г. ще трябва да се направи нова оценка на текущото състояние, за да може да няма ощетени лица, каза още министърa.

Източник:БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder