Част от сградата на Европейския парламент ще се казва „Атанас Буров“

Част от сградата на Европейския парламент ще се казва „Атанас Буров“

Част от централната сграда на Европейския парламент в Брюксел от днес ще носи името на Атанас Буров. Тя ще бъде открита официално от премиера Бойко Борисов и председателя на институцията Антонио Таяни. За пръв път в историята на институциите на ЕС, част от тяхна сграда ще носи името на български държавник.

Решението бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на евродепутати от ГЕРБ. Борисов и Таяни ще представят бронзов бюст на Атанас Буров и ще поставят паметна плоча.

Атанас Димитров Буров (12 февруари 1875 – 15 май 1954 г.) е български финансист, дипломат и политик от Народната партия, а по-късно на умереното крило на Демократическия сговор. Той е министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919 – 1920) и на външните работи и изповеданията (1926 – 1931).

Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20 век, а заради политическите си речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики на българска почва е наричан „идеолог на българската буржоазия“

Източник: www.manager.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder