Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
Имотен абсурд! Семейство избяга в чужбина за да плаща кредит за къща, която не съществува (Разследване в Темите)

Имотен абсурд! Семейство избяга в чужбина за да плаща кредит за къща, която не съществува (Разследване в Темите)

Да изтеглиш кредит за да си закупиш дом. Всеки втори българин го прави! Но какво ще кажете, ако си закупите несъществуваща къща и 11 години плащате на банката за НИЩО…. В следващите няколко епизода, ще Ви разкажем именно такава история…

Тази къща е паметник на културата и е една от 100-ците сгради, с такава стойност, които се рушат и са потенциално опасни. Преди седмица дори сметната палата „размаха пръст“ на Министерството на културата, че не се справя с поддържането им. Милена Георгиева закупува, чрез ипотечен кредит тази къща, паметник на културата за да направи от нея уютен дом за семейството си. През 2008-ма година Галина Кирова, бившия вече собственик й я продава. Сделката е за продажба на „Масивна ЖИЛИЩНА СГРАДА със сутерен и етаж“, с идентификатор : 355.1.

Орлин Георгиев – пълномощник на Милена Георгиева
„Закупува сграда, която е с преправени документи, надстроена“.

В момента на изповядването на сделката при нотариус, Масивната жилищна сграда, само с добавянето на още една единица от агенцията по вписвания и кадастъра, сградата изчезва и се превръща в апартамент на първия етаж.

Орлин Георгиев – пълномощник на Милена Георгиева
„Оказа се, че самата сграда е със вече узаконени още няколко съсобственици. Как може да стане това? От собствена сграда, да стане съсобственна. От сутерен и етаж, на 5 етажа и да имаш още 3-ма съсобственици“.

И това не е всичко! Основата, която е паметник на културата се води опасна, пукнатините са с по над 20 см дължина, основите подавали. Това не попречило да се издаде заповед и да се узаконят останалите 4 етажа, над опасната основа. Така се стига до патовата ситуация. Семейството на Милена е изгонено от имота си, а съседите над тях са законни. Целият този абсурд се случва с любезното съдействие на Общината, РДНСК, Службата по кадастъра. Така пред семейството се стоварва цялата държавна и общинска бюрокрация.

Орлин Георгиев – пълномощник на Милена Георгиева
„От община Видин е била започната процедура за опасната сграда, още преди да закупим имота, нищо не са направили. Най-безобразното е, че Министерството на културата и Паметници на културата, които отговарят за тяхната категория, са допуснали узаконяването на тези етажи над имота.“

По случая Орлин е събрал над 30 тома документи от всички институции . Най –абсурдното е, че нито една не го е взела под внимание. Писма са изпратени дори до Президентът, Премиера, Националният Омбудсман. Решения няма …

Милена Георгиева
„Къде Ви намирам сега? Извън България съм, трябва да изплатя кредита, просто нямам избор.“
А от Общината предпочетоха да ни отговорят по традиционният начин… Писменно … Или с няколко думи – води се кореспонденция, уведомени са собствениците, че трябва да вземат мерки, но такива липсват.

Липсват и отговорите : Как институциите и Министерството допускат да се строи по този начин върху паметниците на културата. Това ли културата на културното ведомство. Продължаваме да търсим отговори и няма да спрем докато някой не си понесе последствията. И за да сме максимално коректни, публикуваме цялата позиция на Община Видин, а в следващия брой на Разследване в Темите ще се срещнем очи в очи с хората, виновни за този казус

ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНА ВИДИН:

Във връзка със сигнал на Видин Вест за сграда на ул.“Княз Борис I“ №10:
Сградата на ул.“Княз Борис I“ №10 е недвижима културна ценност и има четирима съсобственика.
През 2016г. един от съсобствениците сигнализира за извършване на некачествени ремонтни дейности в сградата, след което от Министерство на културата е издаден констативен протокол от 28.12.2016г. и на основание същия е издадена Заповед №РД-02-11-54/13.01.2017г. на Кмета на Община Видин за комисия с представители на”ИОКН” ,Министерство на културата, РО”НСК”-Видин,РИМ- Видин и Община Видин за извършване на проверка по случая.
От комисията при огледа е съставен Констативен протокол №26/23.02.2017г. и е издадена Заповед № РД-02-11-239/24.02.2017г. с която е разпоредено на съсобствениците в сградата до 30.03.2017г. да възложат изготвяне на конструктивна експертиза на сградата и проект за консервация, реставрация и адаптация на сградата –недвижима културна ценност.
От Милена Вергилова Георгиева е постъпило уведомление, с което заявява, че не може да изпълни предписанието на Заповедта, тъй като има забранен достъп до имота от ”ДНСК”.
С писмо № АО-02-13-753/2/13.04.2017г.на МРРБ и ДНСК се указва, че достъпа може да се разреши след подаване на молба за разрешаване на достъпа за времето на извършване на обследването, за което Милена Вергилова Георгиева е уведомена с писмо №АО-02-06-140/12/19.04.2017г.
Получен е писмен отговор от всички съсобственици за готовност за оказване на пълно съдействие с оглед изпълнение на указанията по Заповедта.
От Милена Вергилова Георгиева са постъпили 2 броя молби, но в тях не се представят данни за предприемане на действия по изпълнение на заповедта, включително искане до органите на ДНСК за осигуряване на достъп.
През годините назад от г-жа Милена Вергилова Георгиева са постъпвали многократно писма, извършвани са проверки по документи и на място, като е установено още през 2009г., че в частта от жилищната сграда, собственост на Милена Вергилова Георгиева са извършени строителни дейности без одобрени проекти и издадено разрешение за строеж в нарушение разпоредбите на чл.148 от ЗУТ.
След периода от 2017г. Министерство на културата в лицето на НИНКН продължава да води кореспонденция и да съставя протоколи и актове, за които уведомява и Община Видин, но предписаните действия към настоящия момент не са изпълнени от съсобствениците.
Строежът представлява недвижима културна ценност и съгласно чл.143, ал.1 т.5 от ЗУТ всички проекти се съгласуват при условията и реда на Закона за културното наследство.

Aвтор: КАЛИН ИВАНОВ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder