Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
Ново село вдъхва нов живот на стара къща – музей

Ново село вдъхва нов живот на стара къща – музей

Преди десетина години старата къща-музей на Тодор Петров във видинското село Ново село бе превърната в Къща на срещите. По инициатива на Народно читалище „Земеделец-1874“ с помощта на неправителствената организация АГОРА и с доброволни дарения от новоселяни и потомците им тя се превърна в къща, която разказва за историята и бита на Ново село. Изработен бе стенопис с легендата за откриването на новоселската гъмза, поставена бе карта за пътя на виното от Ново село към Европа и Япония, оформена бе зала на видните новоселяни. Там бе заснет от Община Ново село рекламен филм за новоселската сватба с участието на самодейците от читалището.

Община Ново село кандидатства пред Министерството на културата за средства, с които иска да запази този стар и типичен с архитектурата си новоселски дом, отдавна превърнат в туристически обект. Над 37 хиляди лева ще бъдат необходими, за да се направи ремонт на покрива и стените, да се постави парково осветление, да се изградят площадка и декоративна каменна чешма. Трябва да се почисти дворът от храсти и да се възстанови оградата в задната част на къщата. Реставрацията на старата къща ще позволи да се открие и ново работна място, за да бъде отворена целодневно за посетители.

Деяна Стоянова – секретар на Община Ново село се надява инициативата да бъде одобрена от Министерството на културата и през летните месеци от юни до септември да бъдат изпълнени заложените дейности, за да се вдъхне нов живот на старата къща.

Източник: www.bnr.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder