Mалки графики украсиха галерия “Кутловица” в Монтана

Mалки графики украсиха галерия “Кутловица” в Монтана

Изложба Малки графични форми откри в Галерия “Кутловица” в Монтана доц. Десислава Христова, ръководител на Секция “Графика и илюстрация” на СБХ. Така нагледно могат да се проследят тенденциите в графиката в България. “Тази година за първи път е обявена и уникалната акция за графични произведения за 50 лева, която набира популярност. Това е едни реверанс към колекционерите и ценителите на графиката”, каза доц. Десислава Христова.

В експозицията са представени над 50 творби от VI форум на малките графични форми с емоционално въздействие и голямо разнообразие. Всеки автор е успял да улови съкровени и неповторими мигновения. Почитателите на експресивното изкуство могат да видят и творбите на Димитър Йовчев и Йордан Панков, които са отличени.

Творби на някои известни майстори веднага привличат погледа, като “Дневниците на Икар” и “Завръщане” на Димо Колибаров по Христо Фотев, Маня Вапцарова -“Отвъд” , Десислава Христова “Нищо важно”, Онник Каранфилян – “Откъснати спомени”, “Разпятие” и др. С графики се представят и две авторки от Монтана – Виолета Апостолова и Гергана Иванова. Шестото издание на една от най-популярните изяви на Секция “Графика и илюстрация” на СБХ форум “Малки графични форми” разкрива изключителни творчески попадения.

По традиция ценителите на малката графика се наслаждават на това камерно изкуство. Димитър Йовчев е носител на наградата за млад автор. Номинирани са още Капка Кънева, Васил Ангелов и Боряна Писарова. Призът за цялостно представяне е присъден на J Pank, творчески псевдоним на на художника Йордан Панков. Почетен диплом са получили Силвия Борисова и Александра Димитрова.

Като съпътстваща проява е показана и част от колекцията екслибриси на полския автор Кшищоф Марек Бак. Той е полски художник, автор е на повече от 1400 екслибриса и малки графики и е отличен с над 30 международни награди. Завършва Академията за изящни изкуства във Вроцлав, Полша, а днес е ръководител на департамента по графичен дизайн в Института по изкуствата на университета в Силезия, зам.- декан на художествения департамент в Циежин, артистичен директор на Международното биенале за екслибрис в Гливице (Полша) и член на германското Екслибрис общество. Има над 90 реализирани самостоятелни изложби, както и множество награди из цял свят.

В откриването на изложбата се включиха и председателят на Общинския съвет Иво Иванов, Нели Василева, гл. експерт “Култура и вероизповедания” в община Монтана и председателят на дружеството на художниците “Тенец” в Монтана Дончо Планински.

Източник: www.mont-press.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder