Земеделците ще плащат солидарно за защита от градушки

Земеделците ще плащат солидарно за защита от градушки

Правителството ще създаде ново държавно предприятие, което ще трябва да създаде нова, по-ефективна система за управление на риска от неблагоприятни климатични събития, която да покрива територията на цялата страна. Предвижда се обхватът на системата за борба с градушките, която също ще се управлява от новото предприятие, да достигне 90% от обработваемите земеделски земи в страната, за които не са налице забрани и ограничения от различно естество, както и урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност.

Всичко това е записано в одобрения от правителството проект на Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития. Там е записано също, че дейността на предприятието ще се извършва на основата на споделено финансиране между държавата и земеделските стопани.

В началото на тази година земеделският министър Румен Порожанов обяви, че ще бъде направено допитване сред земеделските стопани дали са съгласни да участват във финансирането на борбата с градушките. Одобреният законопроект означава, че селскостопанските производители са се съгласили да плащат за дейностите, които държавата трябва да поддържа.

Разширяването на обхвата ще се постигне чрез доизграждане на ракетния способ за градозащита, както и чрез въвеждане на самолетен способ за защита. Разширяването включва и развитие на системата за наблюдение за опасни явления, чрез разполагане на 4 допълнителни радарни станции, което ще позволи получаване на радарна информация на територията на цялата страна. Материално-техническата база на съществуващите ракетни площадки ще бъде осъвременена.

Източник: www.economic.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder