Хеликоптери евакуират пътниците на круизния кораб „Вайкинг скай“

Хеликоптери евакуират пътниците на круизния кораб „Вайкинг скай“

Спасителни хеликоптери евакуират хора от круизния кораб, претърпял повреда на двигателя край брега на Норвегия днес, съобщиха полицията и спасителните служби, цитирани от Ройтерс.
Морските спасителни служби съобщиха, че корабът „Вайкинг скай“ с около 1300 пътници и екипаж на борда е изпратил сигнал за помощ, тъй като се е приближавал към брега, носен от вълните. По-късно обаче екипажът успял да запали един от двигателите и корабът е закотвен на около 2 км от сушата. Пътниците са издигани един по един от палубата и откарвани по въздуха в близко село, северно от град Молде, на западното крайбрежие на Норвегия.
Ако трябва да евакуираме всички, ще ни е нужно много време, каза говорител на спасителните служби.
Крайбрежната ивица Хустадвика е известна със суровите климатични условия и плитките води, осеяни с рифове. Норвежкото правителство провежда оценка дали да построи огромен океански тунел под близка планина, за да осигури по-безопасно движение.
Корабът „Вайкинг скай“, построен през 2017 година, е собственост на Вайкинг оушън круизиз (Viking Ocean Cruises), част от група Вайкинг круизиз (Viking Cruisеs), основана от милиардера Торстейн Хаген. Според сайта на компанията той е с капацитет 930 пътници.
В спасителната операция се включиха няколко плавателни съда и четири хеликоптера, а на сушата се подготвят места за настаняване на пътниците.
Ветровете са със скорост 38 възела (70,3 км в час – бел. прев).
Мобилизирани са всички спасителни екипи в района, включително 60 доброволци от Норвежкия червен кръст.

Източник:БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder