Топ вести
20.05.2024 - Министърът на туризма Евтим Милошев на посещение в област Видин
20.05.2024 - Отбелязваме 20 май – Световния ден на пчелите
20.05.2024 - За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival
20.05.2024 - Жител на кв. „Изток“ във Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда
20.05.2024 - Младеж катастрофира след Арчар в посока Монтана
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
Видински ученици дискутираха възможностите за кандидатстване след седми клас

Видински ученици дискутираха възможностите за кандидатстване след седми клас

Във Видин седмокласници се включиха в дискусия на тема „Моят избор сега – инвестиция в бъдещето“. Събитието, което протече под формата на „Световно кафене“, имаше за цел младежите да получат по-пълна представа за това какви възможности за професионална реализация и за продължаване във висше учебно заведение дава професионалното и профилираното образование. Форумът беше организиран от Регионално управление на образованието – Видин в партньорство с Община Видин, а информация на учениците представиха експертите от Центъра за кариерно развитие, който беше домакин на дискусията.

На откриването на събитието присъстваха заместник-кметът на община Видин Венци Пасков и началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, които подчертаха колко важно е учениците да могат да направят информиран избор как да продължат своето образование след седми клас. „Надявам се, че наистина, когато дойде времето, вие ще направите осъзнат избор и ще можете правилно да прецените къде да учите и кое да бъде вашето бъдещо училище. Надявам се, че изборът ви ще бъде правилен“, каза на седмокласниците Асенова. „Колегите в този център ще ви дадат пълната информация, така че да можете да формирате собствено мнение, което да ви ръководи – не че е без значение мнението на родителите, но и вие трябва да имате изградено собствено мнение“, посочи на свой ред заместник-кметът Пасков.

Ръководителката на Центъра за кариерно ориентиране Силвия Ставрева представи пред седмокласниците кратка презентация, имаща за цел да им разясни какво точно представлява професионалното и профилираното образование. Тя обясни, че и при двете обучението е разделено на два етапа – първи гимназиален етап до 10 клас и втори гимназиален етап в 11 и 12 клас, като през втория етап учениците получават по-задълбочена подготовка в съответния профил или професия. „Идеята на тази дискусия е да получите представа към какво бихте могли да се насочите професионално, ако завършите профилирано или професионално образование. Когато знаете всичко за това, което ви предстои, много по-лесно се прави информиран избор“, категорична беше Силвия Ставрева.

След официалното откриване на дискусията, учениците се разделиха по групи, като бяха запознати с предлагания от училищата в област Видин прием в профилирани и професионални паралелки за учебната 2019/2020 година. Седмокласниците дискутираха какви перспективи предлага двата вида обучение както по отношение на възможностите за следване в университет, така и по отношение на бъдещата трудова реализация.

Eкип:ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder