Топ вести
Без телефони зад волана

Без телефони зад волана

Дори и да не искате, ще Ви се наложи да оставите телефона си докато шофирате, ако живеете в САЩ, щата Невада. Там слагат край на безотговорното ползване на смартфони при шофиране.

Местната власт обмисля да позволи на полицията да проверява дали участниците в автомобилни катастрофи са говорили по телефоните си в моментите на възникване на пътните инциденти. Този ход може да е началото на „нова ера” в боравенето с мобилни технологии зад волана.

Разсейването с телефон по време на шофиране трябва да се разглежда като тежко нарушение и е фактор, който твърде често остава подценен, смятат от местната власт. А слабите санкции за говорене и чатене по време на шофиране не провокират водачите да коригират поведението си.

Правоприлагащите органи смятат, че писането на текстови съобщения, говоренето и разглеждането на интернет докато се кара кола е направо недопустимо, защото се отнема вниманието на водача. Освен това няма общоприета полицейска практика, която да търси отговорност на тези шофьори за причинените пътнотранспортни произшествия, за разлика от шофирането в нетрезво състояние.

Ако предложението на Невада бъде одобрено, полицията ще може да използва устройство, известно като „тексталайзер”, което се свързва с мобилния телефон и го сканира за потребителска активност – като например отваряне на екрана, обаждане, изпращане на СМС и др. Технологията няма достъп и не съхранява лично съдържание. Разработена е от израелска компания.

Много държави по света вече забраниха говоренето по телефон и писането на съобщения по време на шофиране.

Източник: www.tvn.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder