ЕС договори нямаляване на емисиите от нови коли до 2030 г.

ЕС договори нямаляване на емисиите от нови коли до 2030 г.

Планове за намаляване на емисиите на парникови газове от леките и лекотоварните автомобили до 2030 г., вече неофициално одобрени от министрите на ЕС, бяха гласувани от евродепутатите в сряда, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

Евродепутатите и министрите на ЕС са постигнали съгласие за по-високите цели (37.5%) за намаляване на емисиите на парникови газове за нови автомобили до 2030 г. в сравнение с предложената цел от 30% от Европейската комисия. Законодателството също представя цели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид за нови лекотоварни автомобили (31%) до 2030 г.

Производители, чиито средни емисии надвишават лимитите, ще трябва да плащат такса за извънредно количество емисии. До 2023 г. Европейската комисия ще трябва да направи оценка дали тези стойности трябва да бъдат използвани за финансирането на справедлив преход към мобилност с нулеви емисии и за подпомагане придобиването на нови умения от работещите в автомобилния сектор. Законодателството беше прието с 521 гласа „за“ срещу 63 гласа „против“ и 34 „въздържал се“.

Новият закон изисква оценка на ниво ЕС на пълния жизнен цикъл на емисиите от автомобили. Комисията трябва също да прецени дали е необходима разработка на обща методология за оценка и последователно докладване на данни най-късно до 2023 г. Ако се сметне за необходимо, трябва да бъде предложено законодателство.

Транспортът е единственият сектор в ЕС, който не отбелязва значим спад на емисии на парникови газове от 1990 г. насам. Данни от Европейската агенция за околната среда сочат, че от всички видове транспорт в ЕС пътният транспорт генерира най-големия дял на емисии на парникови газове (72.9% през 2016 г.) и е отговорен за около 20% от общия дял на емисиите на парникови газове в ЕС.

Източник: www.dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder