„Космическо гюле“ лети из космоса със скорост над 4 млн. км/ч

„Космическо гюле“ лети из космоса със скорост над 4 млн. км/ч

Астрономи на НАСА обявиха, че са открили свръхбързо „космическо гюле“, което пътува из Вселената с изключително висока скорост. То е вследствие на експлозията на супернова CTB 1 и всъщност е пулсар PSR J0002+6216 (или за по-кратко J0002), който се движи с около 4 млн. км/ч и оставя след себе си опашка от отломки. С подобна скорост, пътуването между Земята и Луната би отнело само 6 минути.

Именно благодарение на опашката, астрономите успяват да проследят първоизточника на пулсара, който е много плътна неутронна звезда, която се върти с много висока скорост. J0002 вече се намира на около 53 светлинни години от центъра на експлодиралата супернова. Високата скорост на движение и въртене оставя след пулсара опашка от магнитна енергия и ускорени частици, които се засичат чрез радиотелескопи. Самата опашка е дълга 13 светлинни години и сочи точно към центъра на суперновата. Анализът показва, че суперновата е експлодирала преди около 10 000 години.

Пулсарът се намира на около 6500 светлинни години от Земята в съзвездието Касиопея. J0002 обаче се движи с около пет пъти по-висока скорост от средностатистическите пулсари и е по-бърз от 99% от тези, чиято скорост вече е била измерена. При самата експлозия отломките на суперновата са се движили по-бързо от пулсара, но с течение на времето те са забавили своето движение, докато J0002 запазва скоростта си.

Учените го описват като “гюле”, защото не забавя скоростта си и нямат обяснение защо тя е толкова висока. Предстоят допълнителни проучвания на пулсара.

Източник: www.tvn.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder