Топ вести
Регионите да харчат до 30% от фондовете за „зелени“ цели, иска европарламентът

Регионите да харчат до 30% от фондовете за „зелени“ цели, иска европарламентът

Европейският парламент прие нови правила за финансиране, чиято цел е да се засили икономическото, социалното и териториалното сближаване в ЕС, предаде пресслужбата на институцията. Обновените правила, които ще се прилагат от 2021 до 2027 г. за Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и за Кохезионния фонд (КФ), ще покриват всички региони със специален фокус върху по-слабо развитите общности, градските зони и най-отдалечените региони.

Евродепутатите се съгласиха значителна част от ЕФРР, който е за момента най-големият публичен фонд на ЕС, да бъдат заделени за умен растеж и зелена икономика. Според текста регионите трябва да харчат най-малко между 30 и 50 % от получените средства за умна, иновативна Европа и най-малко 30 % за борба срещу климатичните промени и за кръгова икономика.

Според евродепутатите в управлението на еврофондовете трябва да се вземе предвид териториалното, икономическото и социалното многообразие на европейските региони. Затова еврофинансирането трябва да се отпуска на регионално ниво според брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, а не на ниво държави членки според брутния национален доход, както бе досега. Освен това най-малко 10 % от средствата по ЕФРР на национално ниво трябва да бъдат заделени за устойчиво градско развитие в сравнение с предложението на еврокомисията 6 %.

Евродепутатите искат самолетната инфраструктура, управлението на отпадъците и третирането на остатъчните отпадъци, както и инвестициите, свързани с твърди горива, да бъдат изключени от регионалното финансиране на ЕС с някои изключения, свързани с най-отдалечените региони.

Следващият Европейски парламент и министрите на ЕС се очаква да започнат преговори за финансирането за бъдещата регионална и кохезионна политика през есента.

Източник: www.dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder