Eвропейският парламент прие ревизиран вариант на промените, касаещи авторските права в Интернет

Eвропейският парламент прие ревизиран вариант на промените, касаещи авторските права в Интернет

Европейският парламент прие промените, свързани с авторското право в интернет. С приетия документ се отбелязва отговорността на платформите за качваното съдържание от потребители, предаде БТА.

Връзките към новинарски статии, придружени от „отделни думи или много кратки извлечения“, могат да бъдат споделяни свободно, решиха евродепутатите. Журналистите трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, което постъпва в новинарските издателства. Творците и издателите на новини ще имат правото да се договарят с интернет дружествата, се посочва в приетия текст.

За промените гласуваха 348 евродепутати, 274 бяха „против“, а 36 се въздържаха. Целта на промените е дългогодишните права и задължения в закона за авторското право да се отнасят и за интернет. Очаква се от промените да бъдат засегнати най-пряко социалните медии, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Носителите на права – музиканти, изпълнители и автори на текстове (творци), както и издателите на новини, ще могат да договарят с интернет дружствата своето възнаграждение за използвания им труд. Издателите на новинарско съдържание ще могат да сключват споразумения от името на журналисти за използването на новини от т. нар. новинарски агрегатори – сайтове, които не произвеждат, а възпроизвеждат съдържание.

Споделянето на откъси от новини е изрично изключено от промените и остава, както е било досега. Качването в мрежата на защитена творба с цел цитиране, критика, рецензия, карикатура, пародия или пастиш не е обхванато от новите изисквания. Качването на творби в онлайн енциклопедии с нетърговска цел или в платформи със софтуер с отворен код, ще бъде изключено от промените.

Авторите и изпълнителите ще могат да изискват допълнително възнаграждение от разпространителя на правата им, когато първоначално договореното възнаграждение е несъразмерно ниско в сравнение с ползите, получени от разпространителя. Ограниченията за авторско право няма да се прилагат за преподаване или за онагледяване.

Авторският материал ще може да бъде използван безплатно за защита на културното наследство. Произведенията извън търговско обращение могат да бъдат използвани, когато не съществува лицензираща организация за съвместно управление.

Директивата трябва да бъде одобрена и от Съвета на Европейския съюз, преди да влезе в сила.

Източник: www.iusauthor.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder