Безплатен театър за учениците от 1 до 10 клас

Безплатен театър за учениците от 1 до 10 клас

Безплатен да бъде театърът за учениците от първи до десети клас, а актьори да представят изучавани в момента произведения в училищата. За това се договориха днес министерствата на образованието и на културата. Символично споразумението беше подписано в Народния театър “ Иван Вазов „.

Театрите ще обявяват на сайтовете си в началото на всяка учебна година предстоящите постановки и ще получават заявки за посещения от училища и детски градини. За да заведат децата безплатно на театър, училищата ще трябва да кандидатстват по програмата, началото е 10 май. Всяко училище ще може да участва с по един проект на стойност 2500 лева. Обратно – актьорите също ще посещават училищата като представят изучавани в момента произведения.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката:Отделените средства са 250 хиляди, но ако има по- голям интерес за кандидатстване, а то най- вероятно ще има, ние ще можем да дофинансираме или да насочим остатъци от други модули.“ Целта е да се засили интересът на децата към театралното изкуство.

Румен Димитров, зам.-министър на културата: „Само позитиви носи това споразумение, ние създаваме нов вид публика, едни образователни програми на нашите културни институти.“

През лятото на 2018 г. просветното министерство подписа споразумение с министерството на културата за провеждане на учебни часове в музеите. Включиха се над 5000 ученици. След театрите пък ще дойде ред и на библиотеките. Отделно се готви програма за посещение на ученици в институтите и музеите на Българската академия на науките.

Източник: www.news.bnt.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder