Топ вести
Нови обитатели в Природонаучния музей в Пловдив

Нови обитатели в Природонаучния музей в Пловдив

Акули и някои от най-отровните соленоводни риби в света отскоро са най-новото попълнение в Природонаучния музей в Пловдив. Екзотичните морски обитатели плуват в аквариуми със солена вода.

Над 50 вида са соленоводните екзотични обитатели на музея. Тук може да се види една от най-отровните риби в света- риба жаба, тя наподобява камък и се слива с околната среда.Огнян Тодоров, директор на Природонаучен музей – Пловдив: „Посетителите трябва да се загледат, за да я видят в аквариума с морските лъвове.“

Сред останалите отровни видове са риба скорпион, различни риби лъв, електрически скат – торпедо. Много скоро към колекцията ще бъде добавена риба камък. Огнян Тодоров, директор на Природонаучен музей – Пловдив: „В колекцията сме включили 6 вида акули, които достигат до метър – метър и половина дължина, в момента са с по – малък размер. Предвиждаме изграждането на 10-тонен аквариум, в който ще бъдат поместени всички акули и скатове,така че да се чувстват максимално комфортно.“

Тук и малките, и големите посетители лесно могат да разпознаят рибата – клоун позната от анимационния филм „Търсенето на Немо“, както и разсеяната рибка Дори, която е от вида син танг. Всички морски обитатели са пропътували дълъг път, за да попаднат в музея.

Огнян Тодоров, директор на Природонаучен музей – Пловдив: От Шри Ланка, Сингапур, Индонезия. Водата я пречистваме с една система за обратна осмоза след което я осоляваме до определената соленост. Соленоводният аквариум в Пловдив е единственият в страната. Най-близкият подобен е в Истанбул.

Източник: www.news.bnt.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder