Топ вести
Популяризират Чипровския килим с експозиция в парламента

Популяризират Чипровския килим с експозиция в парламента

Социална работилница възражда старите занаяти в Чипровци. 25 човека от миньорски град и от Копиловци се учат да тъкат традиционните за този край килими. В началото на май измайсторените от тях килими и пана ще бъдат изложени в Народното събрание. За това се договориха кметът на общината Пламен Петков и народните представители от ГЕРБ Дилян Димитров и Ирена Димова. Депутатите, заедно с областния управител Росен Белчев и заместникът му Нина Петкова видяха на място, какво е направено с отпуснатите по оперативна програма пари.

Жените и мъжете, наети през миналия октомври, ще усвояват килимарството и ще правят сувенири с чипровски мотиви в продължение на година. Тяхната продукция първо ще видят гостите на фестивала на Чипровския килим в края на април. Кметът Петков увери, че се прави всичко възможно проектът да бъде устойчив. Той изрази надежда, че социалното предприятие ще продължи работа и ще се самоиздържа. “Затова се ангажираме с организирането на изложба в Народното събрание. Нека изработеното от тези хора да бъде видяно и оценено по достойнство”, подчерта той.Експозицията в парламента е част от усилията, чипровските килими да се превърнат в емблема на страната. Те може да бъдат подарявани на чуждестранни гости като сувенири. Местната управа е финансирала отпечатването на луксозен каталог на чипровския килим.

Кметът Петков очаква, да бъде създадена и паралелката по килимарство, съществувала през годините. По думите му, от просветното министерство са готови да помогнат в това начинание. Два пъти в миналото е имало такива класове. Работилницата се помещава в основното училище и е създадена с безвъзмездна помощ в размер на 314 000 лева, предоставени от социалното министерство чрез оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. До месец и половина тя ще бъде преместена в сградата на старото школо. По проекта са отпуснати 10 000 лв. за реконструкция на помещенията. Тъй като средствата не достигат, общинският бюджет ще дофинансира ремонта. Припомням, че през през 2014 г. ЮНЕСКО включи тъкането на чипровски килими в списъка на световното нематериално културно наследство.

Източник: www.mont-press.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder