Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
По-благоприятна финансова подкрепа за хората с увреждания

По-благоприятна финансова подкрепа за хората с увреждания

Всички, получавали социална пенсия за инвалидност и интеграционни добавки, вече ще вземат нов вид финансова подкрепа. Тя се изчислява според определената степен на трайно намалена работоспособност. Плащанията са преобразувани служебно. От началото на годината отпуснатите социални пенсии до края на 2014 г. и получавани като втора са прекратени. Те са трансформирани във финансова подкрепа и стават част от нея, а тя се преобразува служебно.

Пълнолетните граждани с намалена работоспособност имат право на новия вид месечна финансова подкрепа, регламентирана в новия Закон за хората с увреждания. Тя е в нови размери, определени като процент от линията за бедност, която за 2019 г. е 348 лева. Същата се актуализира всяка година, а това важи и за помощта. Сумата ще се изплаща в по-благоприятния за гражданите размер, ако сборът от получаваните досега добавки и пенсия е по-голям от определените в закона. Прекратяването не засяга социалните пенсии за инвалидност, които се изплащат като самостоятелна пенсия на лицата.

Колко ще получава човек с над 90 процента чужда помощ? Помощта се изчислява според определената степен на трайно намалена работоспособност. За гражданите с инвалидност от 50 до 70,99 % тя е 24,36 лв., от 71 до 90 % – 52,20 лв., над 90 % – 87 лв. Хората с над 90 % с чужда помощ – пенсия за общо заболяване и трудова злополука – 104,40 лв., а тези над 90 % с чужда помощ – със социална пенсия 198,36 лв. В повечето случаи помощта е в по-голям размер от получаваните досега интеграционни добавки. Гражданите с отпусната социална пенсия за инвалидност в размер на 25 на сто като втора, които не са я получавали заради достигнатия таван на основната, сега ще могат да я вземат.

Променя се и начинът за изплащане на добавката за наем на общинско жилище. Хората са длъжни да подадат заявление-декларация, защото сумата ще се превежда директно на местната управа. Новата финансова подкрепа гражданите могат да получават вземат по начина, който те предпочитат – може да бъде превеждана по банков път, но и чрез пощенските клонове. Отпусканите от дирекциите “Социално подпомагане” помощи се изплащат през месеца, следващ този, за който се отнасят. Това важи и за финансовата подкрепа. Гарантирано от закона е, че хората няма да вземат по-малко в сравнение с получаваното до края на миналата година.

Източник: www.mont-press.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder