Топ вести
20.05.2024 - Министърът на туризма Евтим Милошев на посещение в област Видин
20.05.2024 - Отбелязваме 20 май – Световния ден на пчелите
20.05.2024 - За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival
20.05.2024 - Жител на кв. „Изток“ във Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда
20.05.2024 - Младеж катастрофира след Арчар в посока Монтана
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
Челопек става първото Село на книгата

Челопек става първото Село на книгата

Сдружение „Книгини“ представи своята мисия пред жителите на село Челопек в община Враца. Срещата бе на 6 април от 10,00 часа в салона на местното читалище и на нея екипът от Враца даде възможност на присъстващите да се запознаят с идеите за развитие на населеното място. Постави се и началото на кампанията, носеща името „РециКНИГИрай“, която цели събирането на непотребни за собствениците книги и списания, на които ще бъде вдъхнат „втори живот“.

Сдружение „Книгини“ е основано преди месец, но идеята е от няколко години. Екипът на сдружението е от три дами – Първолета Николова, Диана Йорданова и Мария Дончева.
„Преди 4 години бяхме завладени от концепцията на градовете и селата на книгата, чиято цел е да съживят местната икономика и да вдъхнат нов живот на изоставени сгради, чрез стари и използвани антикварни книги, както и осъществяване на съпътстващи дейности като книговезане, калиграфия и други. Към момента част от градовете и селата на книгата са с историческа значимост. Последната една година ние трите- Първолета, Мария и Диана, проучихме условията за кандидатстване и подбор на населеното място, което е в съзвучие с критериите на Международната организация на градовете на книгата“, разказа как се е зародила идеята Мария Дончева.

Така стигат до село Челопек, което да стане първото село на книгата и то в Северозападна България. И решават да развиват дейността си с местните хора, които са активна общност. Селото притежава и историческа значимост, което също е важен критерий. На срещата в село Челопек екипът на сдружението представи и своята кампания за повторна употреба на стари книги. “Това, което ни накара да създадем кампанията „РециКНИГИрай“ е фактът, че желаем да вдъхнем втори живот на стари книги, списания. За много от нас книгите, които сме прочели преди време, престават да бъдат интересни и затова желаем да подсигурим новия им живот“, разказа за кампанията Диана Йорданова.

Съботната среща завърши със засаждане на застрашения от изчезване Атласки кедър.

Източник: www.bnr.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder