Във Видин отбелязаха Международния ден на ромите

Във Видин отбелязаха Международния ден на ромите

По повод 8 април бе проведена кръгла маса под наслов „Видин – мост за етнокултурно единение“, съобщават от Община Видин.
Събитието се организира от Общината и Областната администрация, със съдействието на Общинския съвет и Видинска Света митрополия. На него присъстваха кметът Огнян Ценков, народният представител Владимир Тошев, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков и заместник-председателят Красимир Асенов, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, Станислав Анастасов от централното ръководство на ДПС, представители на неправителствени организации, директори на училища и др.
В своето приветствие кметът на Община Видин изрази удовлетвореността си от факта, че традицията да се отбелязва 8 април продължава и тя се подкрепя от много общности. Той подчерта, че изкуството, културата, фолклорните обичаи на различните етноси у нас са най-сигурният път за духовно общуване, за сътрудничество, за взаимно опознаване и уважение. „И друг път съм казвал, че ако погледнем далеч назад в историята на нашия старопрестолен град, ще открием много примери за мирното и успешно съжителство на хора от различни националности и вероизповедания. Туристите, които посещават Видин, са силно впечатлени от факта, че на близко разстояние един до друг в кв. „Калето“ се намират православен, мюсюлмански и юдейски храм“ – отбеляза Огнян Ценков. И посочи, че днес различните етнически групи също живеят в хармония и създават общи блага: „Не мога да не спомена чудесния резултат от ползотворното сътрудничество между Община Видин и Регионалното сдружение на Организацията на евреите „Шалом“ в България, благодарение на което започваме възстановяването на една от най-емблематичните сгради в нашия град – Синагогата и превръщането й в Културен център „Жул Паскин“. Резултатът от тези обединени усилия ще рефлектира категорично в положителен аспект върху развитието и перспективите на нашия крайдунавски град като привлекателна туристическа дестинация“. Ценков пожела на всички, които празнуват 8 април да бъдат здрави и се радват на благополучие и щастие и изказа убеждението си, че организираните прояви във Видин ще покажат, че хората, които живеят в този регион на България, следват принципите на толерантност, добронамереност и взаимно уважение.
Приветствия бяха поднесени също от Владимир Тошев и Видинския митрополит Даниил. В рамките на кръглата маса Пролет Георгиева – главен експерт в Областната администрация направи презентация на тема “Реализирани мерки и предизвикателства при изпълнението на политиката за интегриране на ромите в Област Видин през 2018 г.; заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков представи проекта на Община Видин за интеграция на ромите – „Заедно за по-добър живот“; Валя Йорданова, директор на Детска градина „Мир“, гр. Дунавци запозна присъстващите с дейностите по проект „Вълшебствата в общия ни свят“, а заместник-председателят на Общинския съвет Красимир Асенов се спря на важни исторически факти, свързани с миналото и настоящето на ромския и други етноси и отношението към тях, на темата за жертвите на Холокоста и спасяването на евреите и ромите от българския народ по времето на хитлеристка Германия.
След приключването на кръглата маса, отбелязването на 8 април продължи с възпоменателна церемония на брега на Дунав, където в памет на жертвите на Холокоста от ромския етнос бяха хвърлени в реката червени карамфили.
Международният ден на ромите се празнува от 1992 г., а идеята е на Международната организация „Романо Юниън“, подкрепена от ООН и Европейския съюз.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder