Топ вести
Арменски държавници черпят опит от социалните услуги в Монтана

Арменски държавници черпят опит от социалните услуги в Монтана

Развитието на социалните услуги в Монтана стана повод за посещение на 12- членна арменска делегация в града. Тя бе водена от първия заместник министър на труда и социалната политика Гемафин Гаспарян. Визитата е организирана със съдействието на УНИЦЕФ. Световната организация работи в Монтана от началото на реформите в социалната сферата пред 90-те години.

Гостите се срещнаха с зам. кмета Тихомир Антонов, председателя на сдружение „Закрилници” Милен Гечовски и ръководителя на проект „Инвестиция в бъдещето” Мария Шуманска. В разговора бе представена информация за мрежата от социални услуги в общината. В градът има четири центъра за настаняване от семеен тип, две защитени жилища, комплекс за социални услуги, 4 дневни центъра – за временно настаняване, за деца и за възрастни с увреждания, домашен патронаж. В тях се предлагат 17 вида социални услуги. Повечето от тях са въведени като пилотни модели по проекти с европейско финансиране и чрез УНИЦЕФ. Успешното им изпълнение ги превръща в устойчива практика през последните десет години и са финансирани от държавата.

„В Армения процесът по деинституционализация на социалните услуги също е стартирал, уточни зам. министър Гаспарян, но ние искаме да проучим Вашия опит в различните етапи, начините за финансиране и проблемите, които срещнахте”, допълни той. В състава на арменската делегация са включени представители от различни социални нива и структури, както от държавния, така и от неправителствения сектор. Те посетиха комплекс за социални услуги „Свети Мина”, детски център за застъпничество и подкрепа „Зона Закрила” в Монтана, както и най-новата детска градина в града, направена по проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder