„Поход срещу диабета“ продължава! За период от 7 дни регатата измина над 650 км по вода

„Поход срещу диабета“ продължава! За период от 7 дни регатата измина над 650 км по вода

От Лайънс клуб – Видин отчетоха, че организирания „Поход срещу диабета“ е една изключително успешна инициатива, генерирала огромно количество енергия и съпричастност.

На нарочна пресконференция представители на Лайънс клуб – Видин представиха резултатите от кампанията, която стартира на 30 март във Видин и продължи седем дни, минавайки по суша – по маршрути в Северна България и Южна Румъния, по вода и по въздух.
„За период от 7 дни регатата измина над 650 км по вода, а сухопътните участници преодоляха над 1000 км по суша. Диабетни патрули бяха разгърнати в 16 български града и 7 румънски – или общо на 23 точки по трасето. В тези точки патрулите извършиха над 9700 измервания на кръвна захар, отклонения на нормите бяха намерени при 1827 проби“, отчете председателят на Лайънс клуб – Видин Мартин Петров, като благодари за подкрепата и съдействието на 23-те български и румънски общини, на Лайънс клубовете в Плевен, София, Велико Търново и Русе, на диабетните асоциации, на медицинските специалисти, на спонсорите и дарителите, на доброволците.
„Не ни беше особено трудно, защото имахме една обща цел и тя беше достатъчно голяма, а именно – да съберем средства чрез тази кампания за закупуване на сензори и трансмитери за децата с диабет тип 1 в България, които са близо 2000 на брой. Но голямата цел е да убедим държавата в това, че е важно да осигури чрез Здравната каса финансиране за тези сензори и трансмитери“, сподели Евтим Стефанов, който в рамките на похода е изминал над 1000 км с велосипед. „Съществува програма от Националната здравноосигурителна каса, която поема значителна част от консумативите за това заболяване. Има обаче един лек параграф 22 – те на теория нямат нищо против да финансират такива сензори, но на практика трябва да се появи вносител. Така че нашите усилия са насочени не само към това да съберем средства и да закупим импланти, но и да успеем да насочим вниманието на обществото и на хората, които отговарят за това нещо, за да се изчистят тези проблеми“, допълни д-р Борислав Милчев, участвал в похода по вода.
„Подарихме на хиляди хора знания за диабета, всеки имаше възможност да провери своята кръвна захар и да знае как да се бори срещу пандемията на новото време – диабета. Концертни програми, благодарение на общините, проведохме всяка една вечер от похода в България и Румъния. Дарихме щастие, усмивки, надежда. Родихме незабравими спомени. Създадохме спортни постижения, добри приятели. Събудихме чувството за съпричастност, доброта и състрадание, гражданска ангажираност и социално отношение“, сподели на свой ред секретарят на Лайънс клуб – Видин Герго Гергов.
От Лайънс клуб – Видин подчертаха, че макар седемдневният преход да е приключил, „Поход срещу диабета“ продължава. Продължава и кампанията за набиране на средства, включително чрез SMS с текст DMS DIABET на кратък номер 17 777.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder