Над 500 посетители посрещна АЕЦ „Козлодуй“ в Деня на отворените врати

Над 500 посетители посрещна АЕЦ „Козлодуй“ в Деня на отворените врати

Как се управляват ядрените блокове, какъв е мащабът на турбогенераторите, какви хора са специалистите, гарантиращи с труда и знанията си безопасната и надеждна работа на атомната централа – това са само част от въпросите, чиито отговори са получили посетителите на атомната централа в Деня на отворените врати, който се проведе на 13 април. 529 души – както българи, така и чужденци, са разгледали АЕЦ и са научили за спецификите на технологичните процеси, за мерките, гарантиращи безопасната и надеждна работа на ядрените мощности, за екологичната роля на атомната енергетика, работеща при нулеви въглеродни емисии и даваща принос в борбата с глобалните климатични промени.

Най-малките се радваха на цветните балони и знаменца с логото на централата. За по-големите пред Информационния център на АЕЦ специалистите от отдел “Радиоекологичен мониторинг” показаха как се замерват различни параметри на околната среда, а огнеборците от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” в АЕЦ-а, демонстрираха бързо гасене на пожар.
По традиция, в този ден специално внимание бе отделено на двама от посетителите – най-младият и най-възрастният. Това бяха Калина Томова на 1 година и 80-годишният Тодор Младенов – и двамата от София“, посочиха от пресцентъра на атомната централа. Оттам отчетоха също така, че организираното събитие е потвърдило положителната тенденция за висок интерес към централата от страна на децата и младежите – на 13 април те са съставлявали близо 40% от гостите в Деня на отворените врати.
Атомната централа вече 25 години организира дни на отворени врати – за първи път такъв е проведен на 9 октомври 1994 г. От тогава досега лични впечатления за единствената българска атомна централа са получили близо 17 000 души.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder