Община Видин се присъедини към честванията за отбелязване на 140 години от приемането на Търновската конституция

Община Видин се присъедини към честванията за отбелязване на 140 години от приемането на Търновската конституция

В отговор на инициативата на Цвета Караянчева, Община Видин, съвместно с Административен съд – Видин и Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ организираха открит урок на тема „Приемането на Търновската конституция – фундаменталното начало на модерната правова държава”. Той се проведе в зала №1 на съдебната институция. В началото на събитието кметът Огнян Ценков поднесе слово, в което подчерта: „Годишнината е хубав повод нашите съграждани да научат повече за Търновската конституция и за парламентарния живот в България, за първоучредителите, благодарение на чиито мъдрост и свободолюбив дух имаме един от най-прогресивните основни закони в Европа“. В него той се спря на личността на екзарх Антим, избран за председател на Учредителното събрание, който е една от най-уважаваните фигури в българското общество в онова време, виден духовник, общественик и политик. „Безспорно е, че една от най-важните стъпки, които прави в началото на 1879 година вече свободна България, е свикването на Учредително събрание, което да приеме основен закон – Конституция. С този акт се поставя началото на парламентарния живот у нас и страната ни показва своята независимост. Това е съдбовен момент в историята на нашата държава, който предопределя развитието и съществуването й днес като равноправен член на Европейския съюз“ – заяви Ценков. Той благодари на организаторите на събитието, откликнали на идеята на Община Видин за отбелязване Деня на Българската конституция. По повод 16 април, който е и професионален празник на юристите, видинският кмет връчи поздравителен адрес на Антония Генадиева, председател на Административен съд – Видин, с пожеланието тя и нейните колеги да укрепват доверието на хората в българското правосъдие и да се радват на много успехи.
Откритият урок изнесоха ученици от XI клас на гимназията. Те направиха кратка възстановка от работата на Учредителното събрание преди 140 години и представиха интересни факти за характера на първата българска Конституция и за нейните основоположници. Присъстващите имаха възможност да гледат и кратък филм по темата, чийто автор е Антонина Лозанова, ученичка в гимназията. Урокът е подготвен под ръководството на Светлина Вълчева, преподавател по история и цивилизация.
В изявата взеха участие Богдан Тодоров – юрист, Мария Новакова – главен експерт в отдел „Държавен архив” – Видин и Христина Кирилова – уредник в Регионален исторически музей – Видин. Магистратите от Административния съд отговориха на въпроси на ученици във връзка с дейността на институцията.
На събитието присъстваха директорът на ППМГ „Екзарх Антим I“ Румяна Петрова, началникът на Държавен архив -Видин Светлана Кръстева, представители на образователни и културни институции.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder