В София откриват Глобален център за партньорство между Китай и Европа

В София откриват Глобален център за партньорство между Китай и Европа

Глобален център за сътрудничество Европейски съюз-Китай ще бъде отворен в София. За това се договориха ръководителите на шестнайсет страни от Централна и Източна Европа и Китай на годишната среща във формат 16 плюс 1 в Хърватия. Българският премиер Бойко Борисов заяви, че целта на България е не само да привлича инвестиции, а да задържи китайските компании, които да работят съвместно с български фирми у нас.

Над 30 споразумения за общо 1 милиард евро. 600 договора между европейски и китайски компании и глобален център за насърчаване на бизнес диалога между Европейския съюз и Китай, който ще заработи в София. Това са само някои от договореностите, които бяха посрещнати на осмата среща във формат „16+1“. Глобалният център ще предоставя експертиза на китайски и европейски фирми, които искат да правят бизнес в ЕС и Китай. Форумът ще се запомни и с това, че тази година Гърция се присъедини и форматът от 16 се променя на 17+1. Сърбия, Румъния и Хърватия подписаха договори с Китай за над 700 млн. евро в рамките на инициатива „Един пояс, един път“, известна като „Новия път на коприната“.

София и Пекин се споразумяха и за изграждане на логистичен център край Варна, както и за увеличаване на износа на земеделска продукция. В 15 града на Китай ще заработят изнесени визови центрове. А след среща между Бойко Борисов и румънския премиер Виорика Дънчила стана ясно, че до 10 дни ще бъдат направени първите копки на стоежа на моста Зимниче-Свищов. Глобалният център, който ще отвори врати в София, ще предоставя експертиза на китайски и европейски компании, които искат да стъпят на двата пазара, обясни премиерът Бойко Борисов.Това е мозъчният тръст на тази инициатива 17 плюс 1.

Отделно се подписаха договори за логистични пристанища, за електронна търговия, за земеделски стоки и в сферата на туризма и се взе решение догодина срещата да е в Китай. България, Гърция и Китай търсят възможност за изграждане на жп-коридор Солун-Кавала-Бургас-Варна-Русе-Букурещ. Китай ще строи логистичен център край Варна, а България ще увеличи износа си на земеделска продукция за там. Всички съвместни проекти няма да са само с китайски пари, а със смесено финансиране, които не изискват държавни гаранции. Във форума участват 15 компании в сферата на стартъпите, информационните технологии и земеделието. Тази година в Китай ще бъдат разкрити изнесени визови центрове в 15 града.

България успя да договори още увеличаване на квотите земеделска и селскостопанска продукция, която ще изнасяме към Китай, а заедно с Гърция ще основаваме смесени дружества, които да се опитат да изградят железопътния коридор от Солун през Бургас и Варна до Букурещ. Форумът се провежда само дни след като в Брюксел Европейският съюз и Китай постигнаха договореност за равнопоставеност и недискриминационна търговия след десетилетни спорове.

Източник: www.news.bnt.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder