Топ вести
20.05.2024 - Министърът на туризма Евтим Милошев на посещение в област Видин
20.05.2024 - Отбелязваме 20 май – Световния ден на пчелите
20.05.2024 - За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival
20.05.2024 - Жител на кв. „Изток“ във Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда
20.05.2024 - Младеж катастрофира след Арчар в посока Монтана
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
Учени показаха снимка на черна дупка

Учени показаха снимка на черна дупка

Учени показаха снимка на една от най-големите мистерии – черната дупка. И така де факто доказаха теорията на Айнщайн. „Оттук нататък историята на човечеството ще се дели на времето преди и след тази снимка“, заяви еврокомисарят за наука, изследвания и иновации Карсол Моедас, след като учените от международния изследователски проект Event Horizon Telescope (EHT) показаха, че действително са успели да заснемат черна дупка.

Това е нещо наистина сензационно. Единствено по рода си. Достойно за Нобелова награда. Защото черните дупки са точно такива, каквито ги описва името им – черни, тъмни, невидими. Те имат толкова огромна маса, че поглъщат всичко, което се приближи до тях. Нищо не може да напусне черната дупка, дори светлината. Гравитационното поле на черните дупки е невъобразимо силно.

За разлика от планетите и звездите, черните дупки нямат форма и повърхност. Те са по-скоро гигантски пространства, поглъщащи всичко, което се намира в тяхна близост. Черните дупки отклоняват светлината и звездите от техните орбити, притискат ги, смазват ги, придърпват всякаква материя и я поглъщат като водовъртеж в тъмната си бездна. Учените могат да измерят тези отклонения. И знаят, че става дума за гигантски обекти с неизмерима сила.

Черните дупки възникват по много различни начини. Например при звездни експлозии, наричани от учените Свръхнова. Черни дупки могат да възникнат и при сблъсъка и последвалото сливане на две звезди. Ако масата е особено голяма, тази нова звезда може да колабира и да се превърне в черна дупка. Освен това съществуват и т.нар. свръхмасивни черни дупки. Те са най-големият вид черни дупки и тежат между стотици хиляди и милиарди слънчеви маси. Предполага се, че повечето галактики, в това число и Млечният път, имат в центъра си свръхмасивна черна дупка. Учените все още не знаят как точно са възникнали свръхмасивните черни дупки. Предположенията са, че се образуват в резултат от сливането на няколко черни дупки.

Без черните дупки нашата Вселена щеше да е навярно съвсем друга. Възможно е дори възникването на галактиките да се дължи именно на черните дупки. Две черни дупки са особено важни за нас. Именно тях наблюдават от 2017 насам учените от международния изследователски проект EHT. Едната се казва Sagittarus A – свръхмасивна черна дупка, която се намира в центъра на Млечния път. Отдалечена е на 26 000 светлинни години от Земята и тежи над 4 милиона слънчеви маси. Другата наблюдавана черна дупка е свръхмасивната черна дупка в гигантската галактика М87 в съзвездието Дева. Отдалечена е на 55 милиона светлинни години от Земята и тежи 6,6 милиарда слънчеви маси. Именно тя се вижда на първата в историята снимка на черна дупка.

Източник: www.dw.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder