Видински митрополит Даниил: „За поредна година и ние „с едно сърце и едни уста“ възпяваме Празника на празниците, поставил ново начало в човешката история“

Видински митрополит Даниил: „За поредна година и ние „с едно сърце и едни уста“ възпяваме Празника на празниците, поставил ново начало в човешката история“

Това каза във Великденския благослов, Видинския владика.

Възлюбени в Господа братя и сестри, чеда на богохранимата Видинска епархия,

Христос Воскресе!

Отново цялата земя се оглася от ликуването на Христовата църква в Пасхалната нощ! Сърцата ни се изпълват с неизречима радост, прославяйки победата на нашия Господ Иисус Христос над смъртта:

„Пасха, Господня Пасха! От смърт към живот и от земята към небето ни приведе Христос Бог нас, които пеем победната песен“ (1-ва песен, Катавасии на Възкресение Христово).

За поредна година и ние „с едно сърце и едни уста“ възпяваме Празника на празниците, поставил ново начало в човешката история. За поредна година и ние свидетелстваме, заедно със светите апостоли, че наистина „възкръсна Христос“.

Но как можем да бъдем свидетели на едно събитие, случило се преди почти 2000 години? Как можем да видим и почувстваме това, което са видели светите апостоли и жените – мироносици? Как можем да бъдем техни съвременници?

Несъмнено имаме дръзновението да се наречем свидетели на Христовото възкресение, защото до нас достигна не само словото на светите апостоли, с което те повествуват за преживените от тях събития, но до нас достига техният опит!

Опитът в живота на всички светии в Църквата е един и същ, защото той произтича от един и същ извор. Опитът на Църквата е опит на благодатта на Светия Дух. Преданието, което Светата Православна църква неизменно пази, е Предание на благодатта на Светия Дух, Подателят на живота, Който пребъдва в нея и я оживява от времето на нейното основаване до днес.

Чрез светите тайнства на Църквата и живот по Евангелските заповеди всички ние, православните християни, имаме достъп до същия опит, който светите апостоли са имали от общуването с Господа. По този начин ние с пълна увереност свидетелстваме: „Като видяхме Христовото възкресение, нека се поклоним на Светия Господ Иисус, Който Едничък безгрешен“.

Но апостолите не пазели своя опит само за себе си. С Божията помощ и по Неговата повеля, те благовестяли, те проповядвали Възкресението по цялата вселена. Те кръщавали повярвалите в името на Отца и Сина и Светия Дух и ги учели да пазят всичко, което Господ им заповядал (Мат 28:19,20).

Светите апостоли имали смелостта да говорят на един свят, който в не по-малка степен от днешния свят, бил потънал в идолопоклонство, разтление, земни похоти, заслепление и самопревъзнасяне. Те обаче не мислели за опасностите, за заплахите, за мнението на света. Истината, която те познавали от личния си опит, ги правела действително свободни и в длъжността на благовестието те на дело проявявали саможертвена любов към Бога и ближния, с което показали, че са истинни свидетелите на Христовото възкресение.

Възлюбени,

Като имаме същия Дух на вярата (2 Кор. 4:13) и ние днес сме призвани да свидетелстваме за нетленния живот, възсиял от празния Христов гроб. Но единственият начин за това е като участваме на дело в обновения по Христовите заповеди живот. Само по този начин узнаваме и за силата на възкресението (Фил 3:10), с която Господ действа в нас.

Тази сила се проявява в нас най-вече, когато имаме решимостта да живеем за ближнте поне толкова колкото за себе си. Тогава наистина ставаме съработници на Христа за нашето лично обновление и спасение. Тогава на практика виждаме в нас реалността на Христовото Възкресние.

Сърдечно поздравяваме по случай Великия празник на Христовото Възкресение всички наши възлюбени в Христа духовни чеда във Видинска епархия. Молитвено благопожелаваме Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос да утвърди нашата вяра и ни помогне да ходим в обновен живот според Неговото Св. Евангелие, та бидейки сраснати със смъртта Му, да бъдем и участници в Неговото възкресение!

Нека светлата радост на Възкресението винаги да грее в сърцата ни и бъде подкрепа за нас дори и в най-трудните житейски обстоятелства и с дръзновение да свидетелстваме:

Воистину Воскресе Христос!

С любов във възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос,

+ Видински митрополит Даниил

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder