Само чужденци ще декларират собственост на фирма

Само чужденци ще декларират собственост на фирма

Само чужденци ще подават декларация за собственост в дадена фирма, ако не са вписани в нашите регистри. Това решиха депутатите с приемането на първо четене на промените в Закона срещу прането на пари.

Хипотетично и български граждани по принцип са длъжни да го направят, но по закон собствениците на компании са задължени да фигурират в регистрите БУЛСТАТ, Търговския или в регистъра за лица с нестопанска цел. Това означава, че вече имат регистрация и няма нужда да се прави втора такава, каквато изискваше старият текст. Именно по тази причина днешната поправка в закона засяга само чужди граждани. Идеята на управляващите е да намалят административната тежест, която се задълбочаваше заради евродирективата, довела до предишната промяна. Новата корекция не се отнася до акционерните дружества, които ще трябва да подават декларация за собственост на акциите.

Фирмите бяха разтоварени и от задължението да изпращат в ДАНС правилниците си срещу прането на пари до 12 май и да чакат одобрение. Сега това отпадна и те ще разполагат с половин година време да идентифицират рисковете, след като ДАНС публикува на страницата си националната оценка на риска. Компаниите няма да бъдат вече задължени да ги депозират в ДАНС и по-точно – в дирекция „Финансово разузнаване“. По думите на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от спецагенцията за национална сигурност ще предоставят готови правилници на фирмите, след като ги разработят. Отпадна и друга промяна от мерките срещу прането на пари, а именно – адвокатите няма да сигнализират ДАНС за всеки нов клиент и при съмнение за подобна престъпна дейност.

Източник: www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder