Румен Порожанов: Аз поисках оставката на Мизова

Румен Порожанов: Аз поисках оставката на Мизова

„Аз поисках оставката на Иванка Багдатова-Мизова, след разговор с премиера. Не можем да влизаме в детайли, преди да бъде направена проверката. Важно е, че обекта функционира като къща за гости има и сайт. По-най-бързия начин ще направим проверка и ще установим има ли конфликт на интереси.“, това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в ефира на БТВ по повод скандала с къщите за гости финансирани с европейски пари.

„В момента се извършват доста проверки и от МВР и от НАП. По линия на тези проверки, получихме информацията за мобилния телефон на госпожа Мизова и връзката ѝ с къщата за гости. Къщата е минала през цялата експертна стълбица. Разговаряхме с госпожа Мизова, и тя каза, че искала да помогне. Според нея, тя е оставила телефона си и е забравила за това нещо. Телефоните бяха махнати още на 30. сетили са се за проверките.“, така коментира министърът на земеделието по повод оставката на зам.-изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова, защото телефонният ѝ номер е оставен за контакт в къща за гости във велинградското село Юндола.

„Аз не съм бил директор на Държавен Фонд Земеделие, когато е имало прием за туристическите обекти и финансирането за къщи за гости. Проектите са рискови като проверки и затова разпоредих да бъдат направени до 2018 г. над 120 проверки. За къщи за гости за които сме разплащали, мога да ви кажа , че много от тях дори са и спрени. За периода 2011-2016 над 538 сигнала до прокуратурата сме изпратили за цялото финансиране. Спирали сме къщи заради конфликт на интереси и сме ги давали на прокуратурата. Имали сме и опити за заобикаляне на правила.“, каза Румен Порожанов.

Министър Порожанов коментира и скандалната къща за гости на вече бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, която не е негова по документи, но и не се използва по предназначение.

„Договаряне за къщата Александър Манолев е било една година преди започване на моя мандат. Аз лично не мога да проверя дали къщата му я има в списъка на регистрираните къщи. Трудно ми е да преценя за конфликт на интереси, но не използването на къщата по предназначение е проблем. Г-н. Манолев не е бенефициент, а има друго лице. Прокуратура излезе с информация , че тя е поставено лице. Аз разбрах, че той има къща там от публикациите. Хората от Сандански явно са знае ли за този проблем, но не са сигнализирали. Ние не е имало как да знаем, че има такава къща, защо той не е бенефициент. „, обясни министър Порожанов

Румен Порожанов заяви, че трябва да платим 11 милиона евро финансови корекции, заради недобросъвестно поведение на бенефициентите по европейските програми .

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder