Свети Константин е най-новото българско село

Свети Константин е най-новото българско село

Ваканционното селище „Свети Константин“ над град Пещера ще се превърне в самостоятелно населено място, реши Министерски съвет. Най-новото село в страната ще запази името на летовището, което се е превърнало в бързо разрастваща се вилна зона. Летовище „Св. Константин“ се намира на 16 км от град Пещера, област Пловдив, сред вековните гори на Родопите и е известно със своя мек климат и красива природа. Курортното селище се създава с указ на княз Фердинанд през 1901 г. Районът привлича с чист въздух и красива природа и бързо се застроява. А днес вече официално е най – новото село у нас.

Николай Зайчев – кмет на община Пещера: „В момента има над 2000 постройки, има подробен устройствен план, регулационен план, има изградена инфраструктура. Община Пещера сметосъбира и сметоизвозва. За тези дейности с обособяването като отделно село, ще има и финансиране. Сега вече можем да търсим и проекти с европейско финансиране.“

Свети Константин се намира на 5 км от язовир Батак и на 16 км от Пещера. В селото има два хотела, под наем се дават и много вили. Сега мястото се посещава предимно през зимата, заради малката ски писта и в най – топлите летни дни, когато хората търсят прохлада от жегата.

Източник: www.news.bnt.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder