Започва изчисляването на пенсиите по двете методики

Започва изчисляването на пенсиите по двете методики

От 7 май бъдещите пенсионери могат да попълват новия образец на заявлението за отпускане на пенсия. Чрез него експертите на Националния осигурителен институт ще изчисляват по служебен път коя методика за пресмятане на размера на пенсията е по-благоприятна за съответния човек – старата или новата.

На 4 май влязоха в сила обнародваните в Държавен вестник промени в Кодекса за социално осигуряване. Те дават право на хората да избират до 1-и януари 2023 година по коя методика да се изчислява индивидуалният им коефициент и съответно размерът на пенсията – по т.нар. нова – с осигурителният доход след 2000 година или по старата – с включване на трите най-добри последователни години от последните 15 години преди 1-и януари 1997 и осигурителният доход на човека след тази дата. В новия образец на заявлението хората трябва задължително да посочат, че желаят изчисление по старата методика като отбележат кои са въпросните три години. Тогава служителите на НОИ ще пресметнат и по новата методика, и ще отпусне по-благоприятният размер на пенсията, информира БНР.

Изчисленията на прогнозния ѝ размер се правят с обновения електронен калкулатор, който беше качен на сайта на НОИ в петък. Хората, които нямат компютър и интернет, могат да ползват услугите на служителите на института в териториалните му поделения, в изнесените приемни или мобилните екипи, които тръгват на обиколки по график от днес.

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder