Топ вести
20.05.2024 - Министърът на туризма Евтим Милошев на посещение в област Видин
20.05.2024 - Отбелязваме 20 май – Световния ден на пчелите
20.05.2024 - За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival
20.05.2024 - Жител на кв. „Изток“ във Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда
20.05.2024 - Младеж катастрофира след Арчар в посока Монтана
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
Специалисти установиха зачестяване и усилване на Ел Ниньо

Специалисти установиха зачестяване и усилване на Ел Ниньо

Австралийски учени направиха реконструкция на Ел Ниньо за предишните 400 години и заключиха, че климатичният феномен е зачестил и се е усилил през последните няколко десетилетия, съобщи Физ.орг.

В бъдеще тази тенденция, която допринася за по-чести стихийни бедствия, вероятно ще продължи вследствие на глобалното затопляне. Специалистите са изследвали проби, взети от сърцевините на корали в Тихия океан.

Досега коралови сърцевини не се използваха за откриване на сезонни промени в Тихия океан, защото редица учени смятаха това за невъзможно. Специалистите са разработили алгоритъм, който позволил да се определи характерът на промените в Ел Ниньо въз основа на получените образци и показал регистрираните наскоро фази на Южната осцилация. Това им позволило да направят реконструкция на климата в миналото.

Специалистите констатирали увеличаване на активността на Ел Ниньо в централната част на Тихия океан в края на 20-и век. Предполага се, че в бъдеще силата на Ел Ниньо в източната част на Тихия океан ще се увеличи. През последните три десетилетия в централната част на Тихия океан се наблюдава безпрецедентно увеличаване на Ел Ниньо в сравнение с всички 30-годишни периоди през последните 4 века.

Ел Ниньо се изразява в колебания в температурата на повърхностния слой вода в Тихия океан, свързан е с наводнения и лоша реколта и допринася за разпространение на епидемии.

БТА

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder