Денят на победата почетоха във Видин

Денят на победата почетоха във Видин

С поклонение на Руското военно гробище по традиция във Видин беше отбелязан 9 май – Деня на победата. Сред събралите се там, за да почетат паметта на загиналите в борбата срещу хитлерофашизма, бяха народният представител Цветан Топчиев, заместник-кметът на община Видин Венци Пасков, кметът на град Дунавци Димо Скорчев, общински съветници от БСП – Видин, представители на организации, граждани.

Заупокойна молитва в памет на загиналите отслужи архимандрит Исаак, който пожела Бог да упокои душите на всички, паднали по бойните полета на Втората световна война, а пред нас винаги техният пример да свети, да ни показва как трябва и ние да вървим по пътя на истината и правдата и да бъдем люде, които обичат своя род и родина.

Слово произнесе и заместник-кметът на община Видин Венци Пасков. „Днес ние не само се прекланяме пред саможертвата на загиналите във Втората световна война, но и празнуваме свободата на десетки народи. Изразяваме своята радост, че имаме привилегията да бъдем част от една силна общност, чиито най-големи ценности са мирът и солидарността. Ние, видинчани, като признателни потомци всяка година идваме на това свято място, за да сведем глава в знак на почит и признателност. В Деня на победата и Деня на Европа да си пожелаем никога повече човечеството да не допуска такива опустошителни войни, да вървим заедно в хармония и разбирателство и издигнем високо знамето на солидарността“, призова Пасков.

Без Деня на победата днес нямаше да отбелязваме 9 май и като Ден на Европа, заяви председателят на БСП – Видин Димитър Велков. „Днес в Европа набират сила профашистки организации – трябва да се спре тази вълна от ксенофобия, шовинизъм и неофашизъм, която тласка света към нови кървави стълкновения. Днешните политици на Европа не трябва да допуснат скъпото достояние на победата – европейския и световен мир, да бъдат поставени под опасност. Трябва да пазим мира, да поддържаме политическия диалог за решаване на конфликтите, да зачитаме интересите на различните народи – само така ще постигнем прогрес, справедливост и хуманизъм за всички хора“, призова Димитър Велков.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите в борбата срещу хитлерофашизма, част от които са намерили вечен покой в Руското военно гробище във Видин. На границата при град Кула през есента на 1944 година се водят бойни действия на Червената армия и български войници и доброволци с германските войски. Убитите и починалите в лазаретите от раните си са погребани в Руското военно гробище – то е първото, изградено извън пределите на бившия Съветски съюз и единственото на Балканския полуостров, като в него са погребани над 230 съветски бойци, повечето от състава на Трети украински полк. В знак на преклонение пред тяхната саможертва присъстващите поднесоха венци и цветя.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder