НСИ: Расте средната работна заплата

НСИ: Расте средната работна заплата

Наетите лица на трудов договор към края на март нарастват с 1.1% спрямо края на декември миналата година, като достигат 2,32 милиона души, съобщиха от НСИ.

Най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в сферите на културата, спорта и развлеченията, разпространението на информация и далекосъобщенията, както и в селското и горско стопанство. Най-голямо намаление на наетите лица на трудов говор е в добивната промишленост.

Средната брутна месечна работна заплата за януари е 1192 лв., за февруари – 1184 лв., а за март – 1247 лв.

През първото тримесечие на тази година средната работна заплата e 1208 лв. и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. с 3.2%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Операции с недвижими имоти“ и „Административни и спомагателни дейности“.

През първото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата нараства с 12.2% спрямо първото тримесечие на 2018-а, информира bTV.

Според данните на НСИ през първото тримесечие на тази година най-високи са заплатите в сферите на създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения (2930 лв.), финансови и застрахователни дейности (1994 лв.) и производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива (1 877 лв.). Най-ниски в този период са заплатите в сферите „Хотелиерство и ресторантьорство“ (729 лв.) и „Строителство“ (920 лв.).

ВЛАДИМИР ВАСИЛЕВ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder