Уникална българска изложба в Париж

Уникална българска изложба в Париж

От 16 май до 15 юли Българският културен институт ще представи за първи път за широка публика част от художествената колекция на Министерството на външните работи и Посолство на Република България в Париж. Изложбата ще бъде рядък шанс да бъдат видяни произведения на изкуството, част от интериора на чудесната сграда от средата на ХIХ век във френската столица, в която днес се помещава българското посолство.

Селекцията ще покаже произведения на едни от най-интересните и важни художници в българското изкуство като Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Димитър Казаков – Нерон, Найден Петков и др.

Всяка от картините е спомен за едно различно време. Личен разказ. Интимно усещане за град, време, място и съдбовност. Множество наративи, обединени от цветът на земята, която ги свързва.

Изложбата се организира под патронажа и със съдействието на Посолството на България във Франция в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете държави.

Изложбата е само част от богатата програма на Българския културен институт в Париж. През април в галерията на института бе представена изложба на Мина Ангела Игнатова. Експозицията, озаглавена Backstage, Мина разказва в снимки за случващото се зад сцената, за миговете преди блясъка на подиума зад кулисите на Висшата мода от дефилета на едни от най-познатите модни дизайнери на нашето време в Париж.

В началото на май пък бе открита изложба в центъра на Париж. Фотографии на Яна Лозева вече са на стените на кулата Сен Жак, част от изложбата „Лицата на Европа“ в рамките на инициативите по случай Деня на Европа. Експозицията ще бъде там до 29 май.

NOVINI.BG

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder