замърсяване на водата граждански протести Добрич 3

замърсяване на водата граждански протести Добрич 3

Машините за гласуване са напълно готови за изборния процес. Те са с изцяло нов дизайн. Произведени са в Тайван тази години и специално за България. Машините имат спецификациите, които ЦИК бе заложила в обществената поръчка. Това стана ясно по време на брифинг в ЦИК, съвместно с представители на „Сиела норма“ АД, на който бяха демонстрирани машинните за гласуване за предстоящите избори за членове на Европейския парламент, предаде репортер на Novini.bg.

В момента машините са в процес на одитиране. От одитиращия екип коментираха, че машините са доста по-надеждни и функционални. Имали и пропуски, които ще бъдат отстранени. Това ще се случи най-късно до сряда.

На въпрос дали има опасност от манипулация на вота, от експертите от БАН отговориха, че няма как това да се случи, защото машините не са свързани с мрежа и няма как да има външна манипулация.

Има два елемента – хардуер и софтуер, които трябва да гарантира сигурността и препоръките на ЦИК. Ако нещо не може да бъде решено, то се решава процедурно. Ако има някакви пропуски, които не могат да бъдат решени хардуерно или софтуерно, ние излизаме с препоръки как това да бъде преодоляно. Има ясни инструкции как да се действа при различни проблеми, така че да не се загубят гласовете на избирателите.

Всички сме чували за изборни нарушения, но това е много трудно наказуемо. За пример бе дадена Венецуела. Благодарение на машинното гласуване, последните избори във Венецуела са проведени по перфектен начин. Нарушенията са извършени след това, заради което компанията, отговаряща за вота се е оттеглила.

Експертите направиха демонстрация на машинното гласуване, което отне по-малко от минута.

МАЯ ЙОРДАНОВА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder