Топ вести
Facebook ограничава услугата за предаване на живо

Facebook ограничава услугата за предаване на живо

Компанията Facebook каза вчера, че затяга правилата за своята услуга за предаване на живо, преди среща на световни лидери, насочена към ограничаване на насилието в интернет след касапницата в Нова Зеландия.

Въоръжен мъж уби 51 души в две джамии в град Крайстчърч на 15 март, като предаваше нападенията на живо във Facebook. Това беше най-смъртоносната стрелба в мирно време в Нова Зеландия и предизвика призиви към технологичните компании да направят повече за борба с екстремизма при използването на техните услуги.

Facebook каза в изявление, че въвежда политика на „едно провинение“ за използването на нейната услуга за предаване на живо, предвиждаща временно ограничаване на достъпа на хора, срещу които е предприето дисциплинарно действие заради нарушаване на най-сериозните правила на компанията където и да е на нейния сайт.

Тези, които извършват нарушение за първи път, ще бъдат временно спирани да използват услугата за предаване на живо за определен период от време, каза компанията. Тя също така разширява обхвата на нарушенията, за които се предвижда временно спиране на услугата за предаване на живо.

Новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн каза, че промяната се отнася до ключов елемент от подета от нея инициатива за спиране на разпространението на насилието в интернет, известна като „Призива от Крайстчърч“.

„Решението на Facebook да постави ограничения върху предаването на живо е добра първа стъпка към ограничаване на приложението, използвано като инструмент от терористи, и показва, че се действа по „Призива от Крайстчърч“, каза тя в имейл от нейния говорител.

Facebook не уточни при какви нарушения ще се прилага политиката за едно провинение, нито колко дълго ще продължава временното спиране на достъпа, но говорителка каза, че при новите правила не би било възможно стрелецът да използва услугата за предаване на живо от своя профил.

Компанията каза, че планира да разшири ограниченията към други области в идните седмици, като започне от това да попречи на същите хора да създават реклами във Facebook.
Тя също така заяви, че ще финансира изследвания в три университета за методи за откриване на манипулирани медии, каквито системите на Facebook се мъчеха да засекат след нападението.

Ардърн каза, че изследванията са добре дошли и че редактираните и манипулираните видеозаписи на стрелбите в джамиите на 15 март са били премахнати бавно, поради което мнозина, включително тя, са ги видели да се излъчват във Фейсбук.
Фейсбук заяви, че в първите 24 часа след нападението е премахнала в световен мащаб 1,5 милион видеозаписа, съдържали кадри от атаката. Компанията каза в блогова публикация в края на март, че е открила над 900 различни варианта на видеото.

Ардърн ще председателства заедно с френския президент Еманюел Макрон на сеща в Париж, имаща за цел световни лидери и ръководители на технологични компании да подпишат обещание за премахване на съдържанието с насилие в интернет.

„Има още много работа за вършене, но съм доволна, че Фейсбук предприема допълнителни стъпки днес наред с Призива, и с нетърпение очаквам дългосрочно сътрудничество с цел социалните медии да станат по-безопасни, като се премахне терористичното съдържание от тях“, каза тя.

Ардърн заяви в коментарна статия във в. „Ню Йорк таймс“ в събота, че „Призивът от Крайстчърч“ ще бъде доброволна рамка, която ангажира подписалите да предприемат конкретни мерки за предотвратяване на качването на терористично съдържание.

Ардърн не отправи конкретни искания към социалните медии във връзка с обещанието, но ги призовава „да предотвратят използването на услугата за предаване на живо като инструмент за излъчване на терористични нападения“.

БТА

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder