Бившият шеф на Сметната палата: Отчетността на партиите трябва да се подобри

Бившият шеф на Сметната палата: Отчетността на партиите трябва да се подобри

Отчетността на партиите трябва да се подобри. Това прогнозира пред БНР бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Повод за коментара на Димитров е представената преди седмица от „Шоуто на Слави“ информация, че партиите и коалициите в Народното събрание са получили по 13.20 лева за спечелен глас вместо записаните в Закона за бюджета 11 лева.

По думите му, приходите на политическите сили са под прожекторите, но разходите им не се контролират достатъчно. Фактът, че от май 2016 година партиите са получавали по-голяма от полагащата им се субсидия, Димитров определи като „грешка“.

„Това не е толкова съществен въпрос, защото тези грешки се допускат многократно от приходната администрация, например когато ви събират данъци, такси и т.н. и после тези грешки се възстановяват. Генералният въпрос е просто да се направи един преглед на Закона за политическите партии и той да бъде подобрен в частта за разходи на партиите“.

Разумно решение е партиите, които са действителните участници в политическия процес, да бъдат субсидирани от държавния бюджет, категоричен е финансистът и обясни:

„Логиката показва, че те по никакъв начин не трябва да зависят от корпоративни и бизнес интереси. Тази издръжка от държавния бюджет поставя една стена между тях и корпоративните влияния. Въпрос на здрав разум и логика е. Тези емоции, че партиите трябва да ги лишим от субсидията, защото с тези субсидии ще помогнем на бедните, гладните, пенсионерите, ще построим детски градини – това са откровени глупости и това е просто една популистка демагогия“.

Източник: Izbori.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder