Шефът на Сметната палата: Партиите харчат субсидиите за твърде много неща

Шефът на Сметната палата: Партиите харчат субсидиите за твърде много неща

Нужно е прецизиране на текста в Закона за политическите партии, който урежда начина на разходване на получаваната от тях държавна субсидия, членски внос и дарения, казва в интервю за вестник „Сега“ председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Според него формулировката „за други присъщи на дейността на партията разходи“ позволява извършване на широк спектър от разходи.

„Когато нещата не са уточнени в законите, ние се затрудняваме да направим оценка дали разходите, които правят партиите, са присъщи или неприсъщи, т.е. дали са свързани с политическата им дейност, или не са“, обяснява Цветков. Като най-фрапиращ случай за плащане с партийни пари той посочва плащане на глоба към КАТ от председател на партия.

Като типични нарушения Цветков посочва преотдаването на предоставени на партиите помещения под наем на трето лице. „В резултат на нашия контрол нарушенията и при приходите, и при разходите на партиите намаляха. Все още обаче има случаи политически партии да ползват предоставени им от държавата или общините помещения, без да имат право на това. Или пък да не си плащат наемите с месеци“, обяснява председателят на Сметната палата.

В отговор на въпрос той казва, че досега институцията не е проверявала размера на държавната субсидия за партиите, защото това не е сред областите за контрол, възложени й по закон. „Поради чувствителността на обществото към темата Сметната палата беше решила тази година с одита на държавния бюджет за 2018 г. да направи и тази проверка. След като на 3 юни бяхме сезирани и от Върховната административна прокуратура да предприемем действия във връзка с констатираните закононарушения при формирането и разпределението на партийните субсидии, този одит започва веднага“, казва Цветков. Той прогнозира, че одитът ще приключи до края на септември.

Вчера правната комисия единодушно подкрепи предложения от Министерския съвет законопроект, според който получаващите по право държавна субсидия партии ще трябва да върнат „надвзетите“ пари за три години назад, чийто общ размер се очаква да бъде 14.5 млн. лв.

Източник: Izbori.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder