Видинският архив посрещна Международният ден на архивите с две значими награди

Видинският архив посрещна Международният ден на архивите с две значими награди

С две значими награди се похвали Държавен архив – Видин на церемонията, с която институцията отбеляза Международния ден на архивите. За първа година, по случай този празник, Държавна агенция „Архиви“ връчи различни награди – две от тях са присъдени на видинския архив, който е избран за „Екип на годината“ за 2018 година, а за служител на 2018 година е отличена Мария Новакова, главен експерт в Държавен архив – Видин. Началникът на институцията Светлана Кръстева сподели, че наградата е особено значима поради това, че номинацията е направена от колеги-архивисти, а изборът е бил с тайно гласуване, в което са участвали всички служители в системата на Държавна агенция „Архиви“.
За да споделят празника на видинските архивисти, тържеството по случай Международния ден на архивите уважиха представители на институции, сред които заместник-кметът на община Видин Венци Пасков и заместник областният управител Анжело Методиев, които поднесоха поздравителни адреси. Сред гостите бе и заместник-кметът на община Белоградчик Росен Младенов. В празника се включиха и много приятели на Държавен архив – Видин.
Пред гостите Светлана Кръстева припомни, че за единадесета година се отбелязва Международният ден на архивите, като тази година мотото е „Проектиране на архивите в 21 век“. „Значението, което ние, българските архивисти, влагаме в това мото, е да създадем модерна, практична среда, да поставим човека в центъра на архивната дейност, да изнамерим все по-кратки и лесни пътища за достъп и използване на документалните масиви и превръщане на архивите в публично пространство на знанието и паметта“, обясни началникът на Държавен архив – Видин.
По традиция, на своя празник видинските архивисти наградиха с грамоти институции и хора, направили дарения за фонда на Държавен архив – Видин или подкрепили дейността на институцията. Отличието за дарител, направил най-ценно дарение за 2018 година, беше присъдено на видинския художник и майстор на плаката Красимир Кръстев, който си отиде от този свят през миналата година. Три институции – Камара на архитектите – България, Организация на евреите в България „Шалом“ и Община Видин – бяха отличени като „Приятел на архивите“, в знак на признателност за оказваната подкрепа за дейността на видинския архив.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder