Пътната полиция обяви началото на поредица от летни акции ( Видео )

Пътната полиция обяви началото на поредица от летни акции ( Видео )

От 3 до 9 юни бе проведена специализирана полицейска операция на Пътна полиция по линия на Tispol, която покри територията на всички европейски страни. Основният акцент бе установяването на водачи, управляващи автомобили след употребата на алкохол и наркотици. Проверени бяха над 20 000 водачи на превозни средства. В 200 случаи е установена употреба на алкохол и 50 на наркотици. Това обяви инспектор Илия Георгиев от Пътна полиция, предаде репортер на Novini.bg.


За сравнение, миналата година са били проверени около 19 000, посочи той.
От изнесената информация стана ясно, че 300 души са управлявали без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, на около 500 са отнети шофьорските книжки, поради това, че не са заплатили глобите си в срок, 9 са обявени за издирване и са връчени около 310 електронни фиша на водачи и 300 електронни фиша на пътниците.
От Пътна полиция призоваха всички участници в движението да спазват правилата за движение.
Отчетено бе, че повишаването на пътната безопасност е основен проблем, който ние сами можем да решим.
Подобни акции се предвиждат и през летния сезон, предупредиха от КАТ.
Мария Ботева от Пътна полиция, коментира, че и това лято се предвиждат множество полицейски акции. Част от тях са насочени към защита на децата през лятото. От 1 юни започна акция „Ваканция. Да пазим живота на децата на пътя“ и „Безопасно лято“.
Особено силно е полицейското присъствие в района на учебните заведения, за да се обезпечи живота и здравето на децата. „Прави впечатление, че родителите не използват обезопасителните колани и столчета за деца в автомобила, освен това спират върху пешеходните пътеки, пречейки на другите деца-пешеходци. Призивът ми е да бъдем родители за всички деца и да се отнасяме с уважение към всички участници в движението. Затова да подберем правилното място за спиране. Децата не знаят от коя страна е правилно да се слиза, а именно от дясно в близост до тротоара“, обясни Ботева.
Предстоят и засилени проверки на автобусите, возещи деца на екскурзии през лятото.
Друг проблем е, че собствениците, които предоставят мотопеди и други атракциони, не изискват от туристите свидетелства за правоспособност, както и не се поставя защитна каска.
През летните месеци голяма част от пострадалите деца при катастрофи са се возили при свои близки и родители. Най-голяма част от децата, пострадали или загинали, са били пътници. Най-вече между 10 и 14 години. Не винаги шофьорът е виновен за настъпилото ПТП, важно е да разберем, че не сме сами на пътя и да пазим не само себе си, но и останалите. Най-честата грешка е неизползването на колани, а в по-малките населени места и возенето на деца на предните седалки, отчитат още от Пътна полиция.

Източник: Novini.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder