България не е гласувала “въздържала се“ за започване на преговори за членство на Македония в ЕС

България не е гласувала “въздържала се“ за започване на преговори за членство на Македония в ЕС

На Съвета на Европейския съюз седем страни-членки са били против започване на присъединителни преговори с Македония и Албания, твърди скопското електронно издание „24 Инфо“.

Това са Франция, Холандия, Германия, Дания, Люксембург, Белгия и Испания. Дванадесет членки са били за започване на преговори със Скопие, това са: Полша, Унгария, Словакия, Чешката република, Италия, Словения, Хърватия, България, Румъния, Естония, Литва и Латвия.
Въздържали са се Гърция и другите, съобщи бившият външен министър на Македония и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски в „Туитър“ . В множество български медии обаче се появи новината, че Милошовски е включил и България към страните, които са се въздържали, включително авторитетни издания като Труд и агенция Фокус.

Проверка в електронното издание 24 инфо от Македония обаче се доказва точният цитат на Милошовски, който посочва категорично, че България е подкрепила старта на преговорите със Северна Македония.

Страните-членки на ЕС ще обсъдят въпроса отново през октомври 2019 година. “Потвърждавайки заключенията от 26 юни 2018 г., Съветът силно приветства безпрецедентното историческото Преспанско споразумение и отбелязва препоръката на Европейската комисия да започне преговори за присъединяване с Република Северна Македония въз основа на положителна оценка и постигнатия напредък в изпълнението на условията определени от Съвета. Като се има предвид ограниченото време и важността на въпроса, Съветът ще се върне, за да постигне ясно и критично решение възможно най-скоро, не по-късно от октомври 2019 г.“, се казва в последната версия на заключението за Северна Македония. С изключение на Преспанския договор, заключението за Албания е точно същото.

Източник: Novini.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder