Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
От Община Видин с отговор за отсичането на дървета в централната градска част (Новините на Видин Вест)

От Община Видин с отговор за отсичането на дървета в централната градска част (Новините на Видин Вест)

Кой и защо отсича дървета в централната пешеходна зона на Видин? Този въпрос неведнъж през последните седмици задаваха граждани на Видин в социалните мрежи. Общественото недоволство ескалира, когато преди дни във „Фейсбук“ бяха публикувани снимки, показващи отсичането на дърветата пред офиса на НАП във Видин – сега на това място няма и помен от високите дървета, под чиято сянка видинчани доскоро намираха прохлада, останали са само дънерите им.

От „Видин Вест“ потърсихме кмета на община Видин Огнян Ценков за коментар, който обясни, че премахването на дървета е в рамките на проекта „Основна реконструкция на централната пешеходна зона във Видин“. „Няма безотговорно и безогледно премахване на дървесни видове, напротив – съобразено е с всички изисквания, като ще се засаждат нови дървета“, каза видинският кмет и подчерта, че в обхвата на проект „Основна реконструкция на централната пешеходна зона“ е предвидено премахване на дървета, но и засаждане на нови.
Ценков припомни, че този проект е изготвен през предходния мандат, преди встъпването в длъжност на сегашното общинско ръководство. Тогава са проведени обществени обсъждания, има и решения на Общинския съвет. „Ние трябва да ги изпълним абсолютно стриктно и в никакъв случай не можем да направим компромис, защото в последствие ще ни бъдат наложени корекции, а корекциите са финансови санкции. Това е от една страна. От друга страна, също искам да заявя, че като дървесна растителност, като кътове за отдих, озеленяване и зацветяване има достатъчно намеси, които ще бъдат направени съгласно проекта и ще се създаде допълнителна и зелена среда, и места за почивка и отдих на гражданите“, заяви Огнян Ценков.
И допълни: „Взехме решение да сменим и водопровода и канализацията, което е със средства на Общината – не са в обхвата на проекта, а са със средства от бюджета на Общината. Въздържах се от намерението да публикувам снимките от състоянието на водопровода, който е изграден през 1934 година, когато кмет е бил д-р Бърни Бончев. Защото нещата бяха много неприятни и след като достигнахме до този остарял водопровод, се установи, че чугунените тръби са корозирали както отвън, така и отвътре, в самата питейна вода имаше ръжда. Нямаше как да допуснем това да продължава. Необходимостта при изграждането на водопровода беше, че не трябва да има отгоре върху трасето на водопровода дървесна растителност, поради обстоятелството, че развитието на кореновата система на дърветата в последствие ще повреди комуникациите – това не е само за водопровода, но и за всички подземни комуникации. Всички дървета, които са отстранени, премахнати, те са с необходимите разрешителни и, още веднъж повтарям, те са в рамките на проекта.“
Кметът на община Видин допълни, че по-малките като размер дървета, които са премахвани, се засаждат на други места, например в зелените площи пред Многопрофилна болница за активно лечение „Света Петка“.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder