Д-р Дечо Дечев, НЗОК, за смъртта на детето: Издаването на заповед не вреди на лечението ( Видео )

Д-р Дечо Дечев, НЗОК, за смъртта на детето: Издаването на заповед не вреди на лечението ( Видео )

„Между издаването на заповед и провеждането на лечение няма никаква връзка, спазени са абсолютно всички администратвни изисквания на една такава заповед. Броят на разгледаните молби за един месец е 360, такъв обем от молби преди се разглеждаше за три месеца. Получават се забавяния, които не зависят от касата.


Издването на заповед не вреди в провеждането на лечение на който и да било пациент, това са отношения на болниците, има какво да се подобрява в тях, тези неща ще бъдат коригирани.“
Това заяви пред парламентарната комисия по здравеопазване д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК по повод смъртта на 6-годишната Мими.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изрази съоболезнования към родителите на 6-годишното момиченце и обяви, че е възложена проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, които се запознават с материалите и документите по случая и ще излязат със становище.
„Процедурата, която следва НЗОК по отношение на окомплектоването на документацията не е попречила в лечението на Мими, в болницата са положени всички необходими грижи за състоянието на детето. Дейността в болницата не е довело до влошаване състоянието на детето. Има един проблем, който трябва заедно да решим, отпускането на лекарства е за всеки отделен случай, в момента работим за промяна в нормативната уредба, в която съответната болница да напарви заявка за по-продължителен период от време на база анализа на преминалите болни, когато възникнат такива случаи, съответните лекарства да бъдат изписани“, обясни здравният министър.
Председателят на комисията и председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че депутатати са готови да реагират веднага на законодателните промени.
Припомняме, че изслушването в комисията е по нейно предложение.
Зам.-председателят на народното събрание д-р Нигяр Джафер заяви: „Няма лекар, който да не съпреживее смъртта на свой пациент, изяснихме, че тук лекарите са си свършили работата, големият въпрос е имало ли е административен пропуск или забяване, има ли нещо, което трябва да се коригира? Според нас смисълът на тази мегаагенция е и превантивна работа, имате ли готовност да направите анализ как върви процедурата, когато остава и най-малкото съмнение в общестовото, че смъртта на детето може да е седствие на процедура.“
Министър Ананиев посочи, че е имало е административна пречка, но тя не е по вина на Здравната каса, нито на болницата.
„НЗОК има определен набор документи, които трябва да бъдат предоставени, там е липсвал такъв с цената за едното лекарство, болницата ИСУЛ не е могла да попълни този документ, защото в аптеката на болницата това количество е било изчерпано и те правят нова заявка, която се изплнява в началото на месец юли, и тогава веднага болницата е подала цената и се е подал този документ. Не трябва да се счита, че има някакви административни пропуски в дейността на НЗОК и на болницата“, обясни Ананиев.

Източник: Izbori.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder