„Бъди войник“ на 28 юни във Видин

„Бъди войник“ на 28 юни във Видин

Видин ще е седемнадесетият град, където ще бъде организирано събитие в рамките на информационната кампания „Бъди войник“.
Кампанията се организира от Министерство на отбраната, а във Видин събитието ще бъде на 28 юни (петък) в Крайдунавския парк, ул. „Баба Вида“. На пресконференция днес (26 юни) заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев разказа какво ще могат да видят посетителите на информационното събитие.
Осигуряване на кадрови войници за Българската армия, поставянето й в центъра на общественото внимание и допринасяне за патриотичното възпитание на младото поколение – това са основните цели, които кампанията „Бъди войник“ си поставя, обясни заместник-началникът на отбраната. „Може би най-амбициозната и трудна цел, това е да работим заедно за патриотичното възпитание на младото поколение, да говорим за чест, достойнство, патриотизъм – общоморални ценности. Считаме, че Българската армия, като един от символите на държавността, има моралното право да говори за морални ценности – не само че имаме такова право, ние считаме, че сме длъжни да го правим“, посочи генерал-лейтенант Илиев.
„Искам да поканя жителите и гостите на Видин да посетят нашето събитие „Бъди войник“ на 28 юни. Ще започне от 16:00 часа в Крайдунавския парк, където ще бъде разположена информационната борса за набиране на войници и матроси. В информационната борса със свои щандове ще участват Сухопътни войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, силите за специални операции, Служба „Военна полиция“, Националната гвардейска част и Централното военно окръжие. По време на информационната борса всеки ще може да получи информация за същността на службата, какво се изисква от войниците, къде са обявени свободни места, кои са предстоящите или текущи конкурси. В същото време гражданите ще могат да посетят статичния показ на военна техника – въоръжения и оборудване и екипировка на Сухопътните войски“, обясни генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той допълни, че участие ще вземе и Патриотичен клуб „Бдинци“, с изложба на антично оръжие. Ще бъде подредена и изложба, представяща Трети пехотен Бдински полк. По-късно, от 18:30 часа, пред Паметника на свободата ще има концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски, в концерта ще се включат и местни изпълнители – мажоретен състав, Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав“, клуб по спортни танци „Елит“ и други.
Генерал-лейтенант Димитър Илиев обясни, че за кадрови войници могат да кандидатства мъже и жени на възраст от 18 до 28 години, които имат завършено средно образование. Наблюдава се повишаване на интереса към кадровата военна служба, допълни заместник-началникът на отбраната. „Миналата година приехме над 800 войници, напуснаха по-малко, така че може да се каже, че успяхме да пречупим негативния тренд на сериозен отлив от Българската армия. И тази година сме си поставили за цел пак към 800 войници да наберем, към момента вече сме набрали около 300 – преминали изпити и подписали договори“, посочи генерал-лейтенант Илиев.
„За нас провеждането на кампанията „Бъди войник“ в градове като Видин е изключително важно – тук няма военно формирование на Българската армия, от доста време, и аз съм сигурен, че хората искат от близо да имат контакт с Българската армия, а тези събития са един добър повод да се осъществи това“, подчерта генерал-лейтенант Илиев.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder