В Белоградчих честваха „Петровден“ – празника на града, и проведоха традиционния панаир

В Белоградчих честваха „Петровден“ – празника на града, и проведоха традиционния панаир

На повече от сто години в далечната 1906 година, са корените на Празника на Белоградчик и Традиционният белоградчишки панаир. За поредна година те донесоха в града много радост, приятно настроение, веселие, и позитивни емоции. Домакини и гости се насладиха на богата и разнообразна програма. Съобщиха от пресслужбата на община Белоградчик.
Празника на града „Петровден“ уважиха народните представители Филип Попов и Цветан Топчиев, кметът на община Ружинци Александър Александров и временно изпълняващият длъжността кмет на община Чупрене Асен Джунински. Скъпи гости бяха проф. Димитър Синьовски – вдъхновител на идеята за Геопарк „Белоградчишки скали“, както и делегация от побратимената община Княжевац, водена от Радоица Вучич – зам. кмет на общината.
Бяха поднесени Поздравителни адреси от името на Президента на Република България – Румен Радев, областния управител на област Видин – Албена Георгиева, изпълнителния директор на Националното сдружение на общините – Силвия Георгиева, и кмета на община Видин – Огнян Ценков.
Г-н Борис Николов, кмет на община Белоградчик, връчи почетни грамоти за гражданска инициатива и постигнати високи резултати на представители от бизнеса, образованието и културата.
Сред отличените са – Ангел Боянов, Савинка Спасова, Иван Иванов, Даниел Ангелов, Боян Минков, Ангелина Йотова, Ана Димитрова, Милен Бъзински, Тодор Бъзински, Иван Ранчич, Николай Николов, ЦПЛР -Детски комплекс, Младежки дом, НЧ „Развитие- 1893г.“ и Клуб на пенсионера „Мадона“.
Грамоти бяха връчени и на 10 зрелостници, завършили гимназиалната степен с отличен успех.
Специално внимание бе отделено на високото постижение на Г-н Ангел Джунински, който беше удостоен с грамота и Почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ от Министерството на културата на Република България, за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година той отбелязва и 50 години творческа дейност. Кметът на общината – Борис Николов, връчи на маестрото грамота „За съществен принос в развитието на „Духов оркестър – Белоградчик“ и плакет 40 години „Духов оркестър – Белоградчик /1979 – 2019 г/“.
Празникът на града стартира с едночасов юбилеен концерт на духов оркестър с ръководител Ангел Джунински към местното читалище. Певчески и танцови състави, участници във „Фолклорния фестивал „От Тимок до Искър“, представиха изворен и обработен фолклор.
Много силно бе изпълнението на ансамбъл „Пъстрина“ от град Монтана, които покориха публиката със своите прекрасни танци и песни.
Изключителен интерес у присъстващите предизвикаха съставите, участници в концерта на Сдружението „Виделина и идентичност“ с ръководител Румяна Драганова.
За първи път на белоградчишка сцена се изяви ансамбъла на дружеството на банатските българи в София – „Фалмис“, Любовта и овациите на публиката бяха за трогателното изпълнение на 7- годишната Матеа и изпълненията на гъдулка на Мария Иванова от групата „Шопчета-бобчета“.
С много майсторство бе изпълнено представянето на ансамбъл „Гъмза“ към НЧ „Земеделец“ – 1874г.“ – Ново село.
Не пропуснаха случая да се изявят „торлаците“ от фолклорните групи за изворен фолклор към читалищата в селата Салаш и Долни Лом.
Веселието достигна своята кулминация с песните на младата народна певица Сънни, всепризнатия майстор – Райко Кирилов и разбира се ненадмината Берковска духова музика.
В дните на Празника, свои поредни изяви имаха Литературен клуб към НЧ „Развитие – 1893г.“, които съвместно с дружеството на писателите – Видин организираха традиционното „Литературно четене“. В художествената галерия бе открита изложба „Огън и земя“ – керамика и рисунки на Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева.
Хотелски комплекс „Скалите“, бе домакин на Традициония шахматен турнир организиран от Шахматен клуб „Найден Войнов“ – Видин.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder