Чумата по свинете достигнала до Белгия

Чумата по свинете достигнала до Белгия

Причини за пренасянето на африканската чума по свинете да достигне до Белгия, конкретно заболяването е открито в Будапеща, са опаковки и остатъци от храни. Това стана ясно по време на брифинг в Министерство на земеделието, храните и горите, посветен за превенцията и контрола на африканската чума на територията на страната.
Изпълнителения директор на Българска агенция по безопасност на храните Дамян Илиев съобщава, че до момента са установени, две нови огнища – в Жернов и Новачене. Евтаназирани са 46 прасета.
Той настоя, че относно колянето на прасетата и прибирането им в хладилниците или на месо недостатъчно термично обработено, тази продукция може да достигне до всички точки на страната и да пренесе заболяването. „Прасетата могат да не проявяват симптоми, но могат да носят вирус“, уточни Илиев.
Директорът апелира да се информират хората, че продукти от прасета от райони, в които има вируси са много опасни за разпространение на болестта. Като увери, че вирусът не е опасен за хората, но качеството на месото на болните животни не е достатъчно добро.
Д-р Илиев спомена, че това е заболяване, което се разпространява бързо и лесно. За това от МЗХГ апелират за прилагането на ограничителните заповеди на контролните органи.
Мерки за биосигурност в задния двор на хората липсват, където се отглеждат прасетата, предупреди министър Десислава Танева и допълни, че това са едни от най-рисковите вектори за пренасяне на заболяването.
От следващата седмица областните епизоотични комисии започват да заседават всяка седмица и до края на деня ще излязат актуализирани заповеди за мерки за заболяването, включително и от Изпълнителната агенция по горите. До края на деня ще трябва да бъдат актуализирани и информационните материали за населението, за хората, които живеят на село и отглеждат свине в дворовете си, посочи министър Танева.
Ще се разчита и много на ловците. Увеличават и индивидуалния отстрел на дивата свиня. Обмисля се финансово стимулиране в размер на 50 лева на отстрел на дива свиня в инфектираните зони. Ще бъдат осигурени и мобилни камери за ловците. Разчита се много и на билкарите, както и на гъбарите да спазват ограничителните зони.
От страна на БАБХ се контролират и фуражите за прасетата. Контролират се всички възможности за пренасяне на вируса и няма нещо, което да бъде пропуснато, увери Дамян Илиев. Всички мерки са общоприети за Европейския съюз и всички страни са задължени да ги правят по един и същи начин, посочи той.
“ Опасността е много голяма, не може да се прави карантина на такова заболяване „, каза още Д-р Дамян Илиев относно изказвания по въпроса с евтанизирането на болните свине.
Спешните мерки са предприети, след като стана ясно, че вчера БАБХ потвърди второ огнище на болестта в село Жернов.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder