Отмениха машинното гласуване за местни и парламентарни избори

Отмениха машинното гласуване за местни и парламентарни избори

Правна комисия прие предложението за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори, предаде „Фокус. Съгласно текстовете машинно гласуване ще се провежда за президентски и европейски избори. Предложението беше заложено в промените в Изборния кодекс, инициирани от ПГ на ГЕРБ и подписани от „Обединени патриоти“.
На първо четене гласуваха „За“ законопроекта 12 народни представители , „против“ – 9 и „въздържали се“ – 0, с което той бе приет. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. Измененията в изборното законодателство са заложени като точка първа в дневния ред на депутатите. БСП бяха твърдо против за отмяната на машинното гласуване. Корнелия Нинова заяви, че според тяхната партия отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота, и че машинното гласуване е прието едва преди шест месеца.
„Сега отново, само три месеца преди местните избори, управляващите, подкрепени от ДПС, внасят промени. Защо? Какво се случи за този период?“, посочи лидерът на партията. „Имаше Европейски избори. На тях всички партии, освен БСП, отбелязаха спад в подкрепата спрямо предишните европейски избори. Въпреки целия натиск, само БСП увеличи броя на депутатите и гласовете си“, каза още тя. По думите ѝ „машината не подправя протоколи, не дописва мъртви души и не носи чували с бюлетини в зала „Армеец“. Впоследствие против отмяната на машинния вот се изказаха и от ДПС. „Тук чухме много аргументи против машинното гласуване. Аз искам да ви кажа защо ДПС настоява за машинно гласуване. Заради ръчното броене в СИК-овете”, посочи той. „Ние от ДПС искаме да няма броене в секционните комисии от човешка ръчичка”, заяви Йордан Цонев от ДПС. Това ще са вторите промени в Изборния кодекс за тази година, свързани с машините.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder