Топ вести
Разсрочено ще се плащат вторите осем изтребителя Ф-16

Разсрочено ще се плащат вторите осем изтребителя Ф-16

Вторите осем самолета за военновъздушните ни сили ще бъдат закупени при разсрочено плащане. Това заяви пред bTV зам.-министър Атанас Запрянов.
„Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап“, обясни министъра. Според него е рано да се говори каква ще бъде цената на вторите осем самолета.
Припомняме, вчера правителството одобри сделката за закупуване на осем изтребителя F-16. Пакетната цена ще бъде над 2 милиарда лева. Според президента Румен Радев необходимият пакет за нуждите на армията ни струва над 3 милиарда.
Общата цена за шест едноместни и два двуместни изтребители е 1,256 милиарда долара. В тази цена е включено и наземното оборудване, както и тренажори за обучение на летателния състав. До 2023 година всички те ще бъдат доставени, каза още Запрянов. В същото време има нотификация на Държавния департамент и се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме от тази сума около 60 млн. лв. допълнително от тази сума, заяви Запрянов.
При преговорите са били уточнени всички подробности и параметри на договорите. На 8 юли са били получени официалните документи. Очаква се докладът на МС да бъде приет от парламента и след това военният министър Красимир Каракачанов да подпише четири договора, които обхващат доставката на 8 нови самолета, както и обучение на пилоти и наземен персонал. Самолетите ще се заплатят наведнъж, и трябва да бъдат доставени до 2023 г.
Според ген. Запрянов се стигнало до по-ниската цена на пакета, защото Конгресът на САЩ предлага по-голяма пакетна цена, за да улесни преговорите.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder